Čokoládový dort s malinovou polevou

by Jana Dell-Plotnárková

Každý rok peču několik dortů. Jeden v březnu pro manžela, další v dubnu pro Stellu, a nakonec pro Lucu v květnu. 

Letos jsem pekla jeden navíc, Stella měla nejprve jen tento malinký, rychlý dortík v den svých narozenin, a později velký na party s kamarády. 

Dnes se podělím o recept na ten asi nejjednodušší čokoládový recept. Jen upozorňuji, že není GAPS!!!

Recept není žádný úžasný vynález, nebo tedy aspoň ne můj vynález, je to jeden z prvních receptů na dort bez mouky, který jsem před lety našla a upekla od té doby již několikrát v různých verzích a tahle se mi osvědčila nejvíce. A myslím, tedy, že si zaslouží vaši pozornost, a své místo na webu. Protože ne vždy má člověk čas tvořit složité recepty.

Tak ať chutná!

Čokoládový dort s malinovou polevou

Vytisknout
Počet porcí: 4-8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • Na korpus:
  • 110 gramů vysokoprocentní čokolády
  • 8 lžic (1/2 hrnku) kokosového oleje nebo másla
  • 3 vejce
  • 1/4 hrnku neslazeného kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka sole
  • Na malinovou polevu:
  • 250 gramů čerstvých nebo mražených malin
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu

Postup

Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C a vymažte formu o průměru 20 cm. Nebo dvě malé, jako jsem použila já, na tento dvoupatrový mini dortík.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a kokosový olej, případně máslo, pokud používáte máslo. Zahřívejte pomalu, ať se nepřipálí, ale chcete mít čokoládu dokonale tekutou.

Mezitím si v misce vyšlehejte vejce.

Až bude čokoláda rozpuštěná, odstraňte z vodní lázně a přimíchejte sůl, vanilku a přes sítko přesejte kakao, které opatrně vmíchejte do čokolády. Nakonec vmíchejte vyšlehaná vejce.

Těsto přelijte do připravené formy, a rovnoměrně rozprostřete po celé ploše. Dejte péct na 15-20 minut.

Než budete vyndávat z formy, nechte 5-10 minut vychladnout.

 

Malinovou polevu připravíte tak, že pomocí ručního mixéru rozmixujete maliny polité citronovou šťávou na hladké pyré a tím polijete hotový, vychladnutý dort.

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

8 komentářů

Profilový obrázek
Jiřina 2 srpna 2018 - 19:37

Tak jsem dneska upekla a byl výborný! 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 3 srpna 2018 - 07:21

Děkuju-)

Reply
Profilový obrázek
Martina 20 října 2018 - 11:56

Dobry den. Dal by se tento dort pozmenit na gaps verzi? Fungovalo by to? Diky.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 20 října 2018 - 21:11

Marti nedal, čokoláda není GAPS. A tady je to základní surovina. Bohužel. Mám,ale jiné GAPS dorty a brzo je publikuji.

Reply
Profilový obrázek
Martina 23 října 2018 - 14:17

Já myslela jít cestou Gaps čokolády z kakaového másla či kokosového oleje. Ale je pravda, že ta se chová trošku jinak…. Mám totiž takový oříšek k řešení: potřebovala bych gaps dortík bez oříšků 😉

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 28 října 2018 - 04:24

Ano GAPS čokoláda se chová jinak. Recept potřebujete bez ořechů? Kokosová mouka být může?
Mám skvělý recept, jen ho nemám ještě na blogu. Tak ho zkusím v tyádnu hodit.

Reply
Profilový obrázek
Martina 6 listopadu 2018 - 07:14

Kokosová mouka kupodivu nevadí. Moc děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 7 listopadu 2018 - 04:01

Super tak aspoň něco.

Reply

Zanechte komentář