Cibulačka

by Jana Dell-Plotnárková

Cibuli miluji od malička, už když mi ji můj bratr Honza dal do ruky, a tvrdil mi že je to jablíčko, jako poslušná mladší sestra jsem mu věřila a poctivě celou cibuli, pěkně v celku jako to jablíčko, snědla. Byla to láska na první zakousnutí a od té doby jsme já a cibule nerozluční kamarádi. Cibulačku jsem měla v plánu vařit do první i druhé kuchařky, ale ani do jedné se nevešla, a tak konečně, recept alespoň tady. Je to celkem netradiční verze, ale dejte tomu šanci, je to vážně dobré.

Cibulačka

Vytisknout
Počet porcí: - Doba přípravy: Doba vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • 4 větší cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 20 g sušených hub
  • 6 hrnků domácího vývaru
  • 100 g slaniny (pokud jste na GAPS vynechte)
  • 4 lístky bobkového listu
  • pepř
  • Na servírování
  • Zakysaná smetana, ideálně domácí
  • Nasekaný koriandr nebo petrželová nať

Postup

Do hrnce dáme sádlo, zahřejeme a přidáme nakrájenou cibuli. Posypeme kmínem a za občasného míchání, restujeme asi 20 minut, dokud není cibule měkká a začne karamelizovat. Nenechte ji ale spálit. Musí zůstat světlá.

Mezitím si namočíme houby do horké vody.

Až bude cibule měkká, podlijeme ji vývarem, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list. Slijeme houby a ty nakonec přidáme do polévky. Necháme pod pokličkou dalších 10 minut vařit.

Na pánvičce si mezitím orestujeme na kostky nakrájenou slaninu.

Podáváme s restovanou slaninou, kysanou smetanou a nasekanou natí.

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Gabriela 29 dubna 2018 - 12:19

Polévka je Ú-ŽAS-NÁ!!! Nelze to snad ani popsat slovy. Výborný a přitom tak jednoduchý recept.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 29 dubna 2018 - 18:33

Moc děkuju, jsem ráda, že chutná. Já miluju jednoduché recepty.

Reply
Kateřina 31 října 2019 - 20:25

Prosím Vás, voda z hub do polévky nepatří, pokud to chápu správně? Jen scezené houby? Děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 7 listopadu 2019 - 07:22

Já ji nepoužívám. Takže chápete dobře, jen houby bez vody.

Reply

Zanechte komentář