Cibulačka

by Jana Dell-Plotnárková

Cibuli miluji od malička, už když mi ji můj bratr Honza dal do ruky, a tvrdil mi že je to jablíčko, jako poslušná mladší sestra jsem mu věřila a poctivě celou cibuli, pěkně v celku jako to jablíčko, snědla. Byla to láska na první zakousnutí a od té doby jsme já a cibule nerozluční kamarádi. Cibulačku jsem měla v plánu vařit do první i druhé kuchařky, ale ani do jedné se nevešla, a tak konečně, recept alespoň tady. Je to celkem netradiční verze, ale dejte tomu šanci, je to vážně dobré.

Cibulačka

Cibuli miluji od malička, už když mi ji můj bratr Honza dal do ruky, a tvrdil mi že je to jablíčko, jako poslušná mladší sestra jsem mu věřila a poctivě… GAPS Cibulačka European Vytisknout
Počet porcí: - Doba přípravy: Doba vaření:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • 4 větší cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 20 g sušených hub
  • 6 hrnků domácího vývaru
  • 100 g slaniny (pokud jste na GAPS vynechte)
  • 4 lístky bobkového listu
  • pepř
  • Na servírování
  • Zakysaná smetana, ideálně domácí
  • Nasekaný koriandr nebo petrželová nať

Postup

Do hrnce dáme sádlo, zahřejeme a přidáme nakrájenou cibuli. Posypeme kmínem a za občasného míchání, restujeme asi 20 minut, dokud není cibule měkká a začne karamelizovat. Nenechte ji ale spálit. Musí zůstat světlá.

Mezitím si namočíme houby do horké vody.

Až bude cibule měkká, podlijeme ji vývarem, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list. Slijeme houby a ty nakonec přidáme do polévky. Necháme pod pokličkou dalších 10 minut vařit.

Na pánvičce si mezitím orestujeme na kostky nakrájenou slaninu.

Podáváme s restovanou slaninou, kysanou smetanou a nasekanou natí.

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Profilový obrázek
Gabriela 29 dubna 2018 - 12:19

Polévka je Ú-ŽAS-NÁ!!! Nelze to snad ani popsat slovy. Výborný a přitom tak jednoduchý recept.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 29 dubna 2018 - 18:33

Moc děkuju, jsem ráda, že chutná. Já miluju jednoduché recepty.

Reply
Profilový obrázek
Kateřina 31 října 2019 - 20:25

Prosím Vás, voda z hub do polévky nepatří, pokud to chápu správně? Jen scezené houby? Děkuji.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 7 listopadu 2019 - 07:22

Já ji nepoužívám. Takže chápete dobře, jen houby bez vody.

Reply

Zanechte komentář