POMAZÁNKA Z LOSOSA V ZELNÝCH LISTECH

by Jana Dell-Plotnárková

Neustále hledám, jak vymyslet zajímavé svačiny pro dceru do školy, něco chutného, zdravého a jednoduchého. Tady na Havaji, si děti mohou vybrat, jestli budou jíst oběd připravený školou, nebo si přinesou svůj vlastní.

O tom, co se dětem servíruje k obědu a svačině v amerických školách, nemá vůbec cenu mluvit. Pokud si myslíte, že české školní jídelny jsou tragické, tak věřte, že v porovnání s těmi americkými, je to pořád obstojné. Nebo lépe řečeno, nevím, co je horší a lepší se tomu vyhnout.

Naštěstí dcera chodí do malé, soukromé komunitní školy, kde je jen asi 60 dětí, a tak si tam musí děti nosit jídlo s sebou. Pro mě ideální.

Většinou má dcera zbytek jídla od večeře z předešlého dne, nebo ráno něco rychlého vymýšlím.

Tento recept je neuvěřitelně versatilní, rychlý a lze obměňovat nejen suroviny v pomazánce, ale i to, jak pomazánku budete servírovat.

Neustále hledám, jak vymyslet zajímavé svačiny pro dceru do školy, něco chutného, zdravého a jednoduchého. Tady na Havaji, si děti mohou vybrat, jestli budou jíst oběd připravený školou, nebo si… GAPS POMAZÁNKA Z LOSOSA V ZELNÝCH LISTECH European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 400 gramů pečeného lososa, nebo případně kvalitního lososa v konzervě
  • ½ malé cibule
  • 10 kalamata oliv, bez pecek
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 6 cherry rajčat
  • Sůl, pepř
  • 1-2 lžíce domácí majonézy nebo zakysané smetany (můžete vynechat)
  • Zelné nebo jiné zelené listy (asi tak 10)

Postup

Připravte si misku a do ní dejte lososa, vidličkou ho rozmačkejte, kontrolujte, zda nejsou někde kosti.

Osolte a opepřete. Cibuli, nakrájejte najemno, řapíkatý celer na drobné kousky a olivy také. Nasypte do misky s lososem. Nakrájejte rajčata, nasypte do misky a vše lžicí promíchejte.

Ochutnejte a případně trochu více osolte a opepřete dle chuti.

Pokud budete používat majonézu, zamíchejte ji nakonec do hotové pomazánky.

Připravte si zelné nebo jiné zelené listy. Dá se použít kadeřávek, nebo mangold (ten jsem použila já)

Aby se list dobře balil, je nutno opatrně nožem z vnějšího listu vyříznout košťál. Případně je krátce spařit ve vroucí vodě, aby změkly.

Pak si listy osušte a lžicí na ně dávejte pomazánku a opatrně zabalte, rozkrojte na půl.

Pokud si je chcete vzít s sebou jako svačinu, je dobré použít kousek provázku, aby se list nerozbalil, nebo můžete použít svačinový papír a list obalit ještě do něj.

Pokud se vám nechce používat na balení zelené listy, můžete jíst pomazánku samotnou. Nebo si k nim udělat třeba květákové wrapy z mojí kuchařky, nebo třeba upéct nějaký chléb. Několik receptů najdete v předchozích receptech tady na stránkách.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář