GAPS vaječný koňak

by Jana Dell-Plotnárková

Vaječný koňak byl jeden z receptů, který jsem pilovala několik let. A pořád jsem nebyla spokojená. Pak se mi jednou povedl, ale nemohla jsem nafotit, a nakonec jsem tento recept publikovala někdy v roce 2015 myslím.

Jako vše, co je GAPS, se i tento vaječný koňak liší od toho pravého, ale musím říct, že chutná výborně. Ale já už mám ty chutě jiné. Manžel podotkl, že chuť kokosu je dost silná, taky aby ne, ale i tak mu chutnal. Způsobů, jak vyrobit vaječný koňak je několik, já jsem použila mléko kokosové, jde ale použít i mléko mandlové nebo kešú.

Jen upozorňuji, že jsem na tento recept nepoužila mléko domácí, ale kupované v plechu. Důvod byl jediný, mléko z plechovky je oproti tomu domácímu mnohem tučnější a koňak tak bude víc hustý. Pokud budete mléko kupovat, je důležité koupit kvalitní, bez přidaného cukru, konzervantů atd. Můžete použít např. bio kokosové mléko z DM drogerie.

Pokud jste na GAPS, je ideální udělat koňak nealkoholický, to samé i v případě, že chcete koňak podávat dětem. Ale pokud si chcete dopřát trochu alkoholu, můžete ho přidat.

:

GAPS vaječný koňak

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.2/5
( 14 voted )

Suroviny

  • 3 hrnky kokosového mléka
  • 4 vaječné žloutky
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2-3 lžíce medu (více nebo méně dle chuti)

Postup

Kokosové mléko dejte do menšího kastrůlku a začněte ho za mírné teploty zahřívat. Občas promíchejte. Je nutné mléko prohřívat pomalu, aby se nepřipálilo.

Mezitím si vyšlehejte žloutky, až bude kokosové mléko teplé, opatrně je přidejte a nechte vše ještě na plotně prohřát. Teď už je nutné míchat téměř stále. Mléko se žloutkem vám začne pomalu houstnout, důležité je nenechat směs v žádném případě přivést k varu. Mějte trpělivost, než směs zhoustne může trvat i 15 až 20 minut.

Nakonec přidejte med, skořici a vanilkový extrakt, celé promíchejte a pokud jste spokojeni s hustotou, můžete koňak nalít do láhve. Pokud používáte alkohol, tak ho přimíchejte až nakonec. Hotový koňak nechte v lednici minimálně 2-3 hodiny vychladnout, ideálně přes noc, aby se chutě krásně propojili. V lednici vám ještě více zhoustne.

Vaječný koňak servírujte studený. Můžete ho podávat s vyšlehanou smetanou, pokud tolerujete mléčné výrobky, posypaný čerstvým muškátovým oříškem, nebo skořicí. Případně s vyšlehanou kokosovou smetanou.

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář