Jednu hráškovou polévku jsem pro vás vařila do Cukrfree kuchařky pro malé i velké, ale od té doby jsem ji nedělala. Děti se ptaly, kdy zase udělám, a tak jsem se včera do ní pustila. Přece jen jsem na instagramu a Facebooku vyhlásila#týdenpolévek, a tak teď jíme polévku každý den. Tedy ona to u nás není žádná novinka, jíme polévky téměř denně i tak. Ale zase mám možnost přidat pár nových receptů sem. Polévek prostě není nikdy dost.
Luca má často k snídani vývar s hráškem, ale rozhodl se, že chce zase po nějaké době zkusit i krémové polévky. Jako dítě na GAPS je jedl velmi často, ale pak přišlo období, kdy začal preferovat vývar s kousky zeleniny a masa. Ale asi je zase čas na změnu, a chce začít jíst krémové polévky. Tak se musím chopit příležitosti, než si to zase rozmyslí.
Pokud ještě netolerujete kokosové mléko, můžete vynechat, i tak bude polévka skvělá. Bylinky můžete použít dle chuti a tolerance, není nutné dodržet stejné druhy. Kopr na ozdobu tomu dodal skvělou chuť, příště dám možná i rovnou do polévky.
Suroviny
- 2 lžíce sádla
- ½ cibule, nakrájené nadrobno
- 4-5 listů kadeřávku, odstraněný košťál
- 6 hrnků vývaru
- 3 hrnky mraženého hrášku
- hrst čerstvé bazalky
- hrst čerstvé máty
- sůl a pepř dle chuti
- 1 hrnek kokosového mléka (můžete vynechat)
- kopr nebo jiné čerství bylinky na ozdobu, nebo také kysanou smetanu
Postup
Do velkého hrnce dejte sádlo, zahřejte a přidejte nakrájenou cibuli, lehce osmahněte a poté přidejte nakrájený kadeřávek. Promíchejte a nechte ho obalit v sádle a poté zalijte vývarem, znovu promíchejte.
Osolte a opepřete a po pár minutách přidejte hrášek, bazalku, mátu a kokosové mléko, pokud používáte. Promíchejte a nechte přivést k varu, potom stáhněte teplotu a nechte pod pokličkou probublávat asi 25-30 minut, nebo až bude zelenina dostatečně měkká.
Nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte na hladký krém, případně nechte nerozmixované.
Servírujte s koprem a/nebo domácí kysanou smetanou.