GAPS hráškový krém

by Jana Dell-Plotnárková

Jednu hráškovou polévku jsem pro vás vařila do Cukrfree kuchařky pro malé i velké,  ale od té doby jsem ji nedělala. Děti se ptaly, kdy zase udělám, a tak jsem se včera do ní pustila. Přece jen jsem na instagramu a Facebooku vyhlásila#týdenpolévek, a tak teď jíme polévku každý den. Tedy ona to u nás není žádná novinka, jíme polévky téměř denně i tak. Ale zase mám možnost přidat pár nových receptů sem. Polévek prostě není nikdy dost.

Luca má často k snídani vývar s hráškem, ale rozhodl se, že chce zase po nějaké době zkusit i krémové polévky. Jako dítě na GAPS je jedl velmi často, ale pak přišlo období, kdy začal preferovat vývar s kousky zeleniny a masa. Ale asi je zase čas na změnu, a chce začít jíst krémové polévky. Tak se musím chopit příležitosti, než si to zase rozmyslí.

Pokud ještě netolerujete kokosové mléko, můžete vynechat, i tak bude polévka skvělá. Bylinky můžete použít dle chuti a tolerance, není nutné dodržet stejné druhy. Kopr na ozdobu tomu dodal skvělou chuť, příště dám možná i rovnou do polévky.

GAPS hráškový krém

Jednu hráškovou polévku jsem pro vás vařila do Cukrfree kuchařky pro malé i velké,  ale od té doby jsem ji nedělala. Děti se ptaly, kdy zase udělám, a tak jsem… GAPS GAPS hráškový krém European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2 lžíce sádla
  • ½ cibule, nakrájené nadrobno
  • 4-5 listů kadeřávku, odstraněný košťál
  • 6 hrnků vývaru
  • 3 hrnky mraženého hrášku
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvé máty
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 hrnek kokosového mléka (můžete vynechat)
  • kopr nebo jiné čerství bylinky na ozdobu, nebo také kysanou smetanu

Postup

 Do velkého hrnce dejte sádlo, zahřejte a přidejte nakrájenou cibuli, lehce osmahněte a poté přidejte nakrájený kadeřávek. Promíchejte a nechte ho obalit v sádle a poté zalijte vývarem, znovu promíchejte.

Osolte a opepřete a po pár minutách přidejte hrášek, bazalku, mátu a kokosové mléko, pokud používáte. Promíchejte a nechte přivést k varu, potom stáhněte teplotu a nechte pod pokličkou probublávat asi 25-30 minut, nebo až bude zelenina dostatečně měkká.

Nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte na hladký krém, případně nechte nerozmixované.

Servírujte s koprem a/nebo domácí kysanou smetanou.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář