Pečená houbová polévka se zeleninou

by Jana Dell-Plotnárková

Po dlouhé odmlce je na čase zase začít vařit, tedy vařit, vařím každý den. Co jsem měla na mysli je začít přidávat recepty na web a instagram a začít zase fungovat. 

Letošní podzim byl pro mě velmi zajímavý. Luca šel do první třídy a já jsem po 11 letech zůstala sama doma. Najednou jsem měla čas, nemusel jsem vlastně nic dělat, protože sem byla sama doma a najednou jsem po těch 6 náročných letech, kdy jsem se 4 roky z toho starala o těžce nemocné dítě, vlastně nic nemusela. Takový zvláštní pocit. Práce mám stále dost, překládám další knihu od Dr. Natashy, ale když se mi prostě nechtělo, nemusela sem. Protože jsem sama doma. Žádný malý človíček, který se pořád na něco ptá, má hlad, chce si hrát nebo má nějaký kroužek. Vlastně jsem zjistila, že se mi po jeho nástupu do školy otočil život vzhůru nohama, mám najednou čas sama na sebe a vlastně i na práci, ale já sem se rozhodla udělat si pauzu. ODPOČÍVAT. 

Po 11 letech jsem si pustila v minulosti můj oblíbený seriál a dělala jsem jen to co bylo nezbytně nutné. A můj mozek pracoval tak asi na 30 % kapacity. V podstatě jsem si dobíjela baterky, přemýšlela, co budu všechno dělat, a jestli budu pokračovat v tom co dělám, nebo vymyslím něco nového.

Po zasloužilém odpočinku je čas vrátit se do práce, věnovat se tomu co mám ráda a nezapomínat na odpočinek. Díky tomu, že je Luca ve škole, kde se mu ještě k tomu nesmírně líbí, můžu pracovat ale i odpočívat. Na odpočinek totiž předtím nebylo moc času. Beru si tedy méně práce a snažím se dělat hodně věcí pro sebe, chodíme s kamarádkou na túry po zdejší nádherné přírodě, zase mám čas dělat jógu, a když se mi pracovat nechce, nepracuji.

Mám zde pro vás pár receptů, které už mám nafocené, jen je musím publikovat. Nejvíc tady mám polévek, protože ty prostě k podzimu patří. A tady je jedna z nich.

V poslední době polévky většinou peču, ano zní to divně, ale prostě mám pocit, že pak mnohem lépe chutnají. 

Tahle houbová bude asi pro některé z vás asi překvapením, protože kdo pozorně čte mé příspěvky ví, že od malička nemám ráda houby. Z každé polévky jsem je pečlivě vyndávala. Celá moje rodina milovala houby, a tak jsem jako dítě doslova trpěla. V dospělosti jsem se houby naučila jíst, ale jinak než smaženici, tu nemám ráda dodnes. Moje dcera naopak houby miluje. Tak jsem se je díky ní naučila občas zařadit do jídelníčku. Snažím se totiž nabízet svým dětem i taková jídla, která sama nemám moc ráda a v podstatě každá taková potravina, kterou jsem já jako dítě neměla ráda, je snad tou nejoblíbenější pro moje děti. 

Pečená houbová polévka se zeleninou

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 1 lžíce sádla, použila jsem kachní
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kilo hnědých žampionů, budou fungovat i bílé, nebo jiné houby
  • 1 lžička celého kmínu
  • 3 hrnky mraženého hrášku
  • 4 hrnky nastrouhaného květáku / květáková rýže/
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 3 hrsti čerstvého špenátu
  • sůl, pepř dle chuti
  • hrst nasekaného koriandru na ozdobu
  • domácí kysaná smetana na ozdobu
  • dýňová semínka na ozdobu

Postup

Potřebujete větší hrnec nebo pečící misku s víčkem, která jde použít na sporáku i v troubě.

Houby očistěte a nakrájejte na stejně velké kostky. Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo.

Do hrnce nebo misky dejte sádlo, přidejte cibuli, česnek, kmín a nechte pár minut osmahnout. Poté přidejte nakrájené a očištěné houby, osolte, opepřete a promíchejte, nechte asi 5-10 minut za občasného míchání dusit. Sporák nechte jen na nízkou teplotu.

Předehřejte si troubu na 170 °C. Pečící misku nebo hrnec přikryjte pokličkou a dejte na 60 minut do trouby.

Po 60 minutách vyndejte, promíchejte, houby pustí celkem dost tekutiny a zmenší se v objemu. Pokud je potřeba znovu osolte dle chuti, přidejte hrášek a nastrouhaný květák, pořádně promíchejte, podlijte vývarem, zakryjte pokličkou a vraťte zpět do trouby na dalších 60 minut.

Asi 10 minut před koncem přimíchejte čerstvý špenát a zakryté vraťte do trouby.

Polévka bude po 2 hodinách hotová a můžete ji servírovat s čerstvým nasekaným koriandrem a domácí kysanou smetanou. Případně trochou kokosového mléka. Já jsem posypala aktivovanými dýňovými semínky.

Polévku jsem také lehce rozmixovala ručním mixérem, ne úplně do krémové polévky, jen tak napůl. Ale můžete nechat tak jak je, nebo naopak rozmixovat do hladkého krému.  

Polévka je velmi sytá, a vydá za hlavní jídlo. Pokud bude hodně hustá, můžete přidat více vývaru. Ta moje byla v podstatě tak trochu jako kaše.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář