Kdo z vás nemá rád čokoládové sušenky? Určitě se moc lidí nenajde. Jak je v něčem čokoláda, je to pro většinu lidí velká dobrota.
Jak opakuji v každém čokoládovém receptu, kakao ani čokoláda není na GAPS povoleno, takže pokud jste na GAPS, najděte si prosím nějaký jiný recept. A tento si uložte na později, až budete schopni zařadit kakao a čokoládu.
Sušenky už jsem hodně dlouho nepekla, když nepočítám ty vánoční. A nejsem si jistá, jestli tady na webu nějaké čokoládové vůbec mám. Ale myslím, že ne. Tak je čas to napravit.
Často mi chodí dotazy na recepty bez vajec, a konečně mohu přidat další, který je super a je bez vajec.
Sušenky jsou velmi jednoduché, zvládnou je upéct (možná s malou pomocí) i děti. Tedy aspoň ty moje to zvládly. Jen pozor, tím, že jsou bez vajec jsou velmi dobré i syrové, a tak se může stát, že je sníte, než je stihnete upéct J. A pokud se vám nechce péct, klidně z nich jen udělejte koule a obalte je v kokosu nebo lyofilizovaných malinách a dejte ztuhnout do lednice.
Z této dávky upečete asi 12 větších sušenek.
Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte si plech, vymažte ho nebo vyložte pečícím papírem. Do menší misky dejte suché suroviny – mleté mandle, jedlou sodu, kakao a sůl a promíchejte. Do nádoby k ručnímu mixéru, nebo další misky dejte avokádo, kokosový olej, kokosové mléko, vanilkový extrakt a med. Rozmixujte do hladka a poté přidejte do misky k suchým surovinám a ručním mixérem opět rozmixujte do hladkého těsta. Vzniklé těsto je celkem lepivé, ale to nevadí. Lžicí pokládejte na plech malé hrudky, které pak lehce vidličkou rozmáčkněte do tvaru sušenky. Nebo si sušenky vytvarujte rukama. Položte je na připravený plech a dejte péct na 10-12 minut. Po dopečení nechte ÚPLNĚ vychladnout. Sušenky jsou teplé velmi křehké. Skladujte v lednici. Nejlépe chutnají druhý den po vyndání z lednice. Suroviny
Postup