GAPS SEMÍNKOVÝ CHLÉB

by Jana Dell-Plotnárková

Nedávno jsem narazila na sešit receptů, kde bylo asi 25 receptů na chleba. Byl ke stažení zdarma, a tak jsem si ho stáhla. Jako inspirace je to vždy super a těšila jsem se na fotky. No fotky se nekonaly a recepty ne všechny odpovídaly GAPS, ale jeden jsem se i tak rozhodla vyzkoušet a podělit se o něj s vámi, v případě, že se povede. Nebyla bych to já, abych si ho i tak lehce neupravila. 🙂

Neměla jsem doma sezamové semínko, a tak jsem místo něj použila konopné. A v receptů byla jako jedna surovina med, ten jsem vynechala a jsem ráda, protože není vůbec potřeba. A tím že chléb není sladký, se výborně hodí jako příloha k vajíčkům, nebo jako obložený chléb.

Z kokosové mouky už jsem pekla několik chlebů a musím říct, že jsem byla tímto receptem opravdu mile překvapena. Takže tentokrát nemohu za tuto dobrotu přijmout žádnou chválu, i tak si zaslouží, aby se u nás na blogu objevil.

Nezapomeňte, že všechny chleby tohoto typu obsahují obrovské množství vlákniny, pokud tedy trpíte na průjmy raději je nekonzumujte. Chleby jsou na GAPS jen občasné jídlo. Není je dobré konzumovat denně a ve velkém množství.

Zdroj inspirace: André Parker, Heal Your Gut Bread Cookbook

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • ¼ hrnku kokosové mouky
  • 4 lžíce mandlové mouky
  • ½ hrnku kokosového oleje, rozpuštěného
  • 6 vajec
  • 1 lžičku jablečného octa
  • špetku soli
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíci chia semínek
  • 5 lžic sezamových nebo konopných semínek

Postup

Připravte si formu na chleba o velikosti 10×20 cm a vymažte ji trochu tukem.

Zapněte troubu na 170°C.

V jedné misce smíchejte suché suroviny, nejprve přesejte kokosovou mouku přes sítko, pak přidejte mandlovou mouku, sůl, jedlou sodu, lněné, chia a sezamové nebo konopná semínka.

Ve druhé menší misce vyšlehejte vejce, kokosový olej a jablečný ocet.

Nyní dejte vyšlehané vejce do připravené misky se suchými surovinami a řádně promíchejte. Těsto bude nejprve vypadat dost mokré, ale jak ho budete míchat, kokosová mouka nasákne vlhkost a těsto bude tak jak má být.

Nakonec těsto přendejte do připravené formy, nahoře uhlaďte a dejte péct na 40 minut.

Nechte vychladnout, než budete krájet.

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Petra 10 února 2019 - 11:37

Dobrý den, moc děkuji za tak krásné a inspirativní recepty 🙂 Chci se zeptat, zda v tomto případě mohu olej nahradit např. olivovým? Poohlížím se po low carb receptech, gaps nutně není třeba, ale raději se ptám protože kokosák je přeci jen tužší, tak aby tam nebyl technologický rozdíl. děkuji 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 13 února 2019 - 00:26

Petro díky za pochvalu, oliviový olej se moc nedoppručuje v pěčení kvůli možnému poškození při vysoké teplotě. Proto jsem zde volila kokosový olej, ten je z hlediska low carb také velice vhodný. Přípdně můžete použít ghí, sádlo, máslo.

Reply
Zuzana 6 srpna 2019 - 11:31

Dobrý den, čítam všetky vaše recepty na stranke a hladám recept na chlieb alebo pečivo gaps, kde nebude ani vajícko… aj v tomto recepte su vajcia a preto sa chcem opýtať či vajce nemozem nahrádzať hotovou nahradou za vajíčko biovegan alebo to nebude fungovať? dakujem

Reply
Jana Dell-Plotnárková 10 srpna 2019 - 19:03

Zuzano receptů z ořechů bez vajec je velmi málo, jeden mám na webu pod názvem bezvaječné muffiny.Jinak pokud držíte GAPS dietu tak vámi zmíněná náhrada není vhodná.Zda bude v recepotech fungovat to nempohu zaručit.

Reply

Zanechte komentář