Cuketové řízečky

by Jana Dell-Plotnárková

Minulý týden jsem omylem koupila cuketu a nevšimla si, že v lednici 2 stále mám. No, a tak jsem začala přemýšlet, co s nimi udělám. Většinou ji jen upeču, třeba v kombinaci s dýní, ale měla jsem chuť na něco pikantního, rychlého a nového.

Rozhodla jsem se tedy obalit ji a osmažit. Klasicky obaluji jen v kokosu, ale tentokrát jsem se rozhodla na kombinovat obal s ořechy, a přidat kurkumu pro lepší chuť. Výsledek byl zajímavý a kombinace cukety, ořechů a kokosu i když netradiční,  nám moc chutnala. Doufám, že bude chutnat i vám.

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • • 1 velkou nebo 2 malé cukety
  • • 2-3 vejce
  • • 5 lžic kokosového, mandlového nebo jiného ořechového mléka
  • • 1 hrnek mletých ořechů
  • • ½ hrnku strouhaného kokosu, neslazeného
  • • 1 lžíce kurkumy
  • • sůl, pepř
  • • 1 hrnek tuku na smažené jako je kokosový olej, ghí, sádlo

Postup

Cuketu oloupejte, nakrájejte na stejně široká kolečka, asi 1,5 cm. Nechte stranou.

Připravte si misku do té dejte pro začátek 2 vejce a přidejte mléko, vyšlehejte. Osolte a opepřete. Je lepší osolit vaječnou směs než samotnou cuketu, ta, když se osolí má tendenci pustit dost vody. Do druhé misky si připravte mix mletých ořechů, kokosu a kurkumy, promíchejte.

Začnete obalovat kousky cukety nejprve ve vejci a pak ve směsi ořechů, jako byste obalovali klasické řízky, ořechovou směs na cuketu pořádně rukama namačkejte.

Obalené kousky si nechte na talíři, nebo prkýnku stranou.

Na pánev nalijte připravený tuk, je důležité použít celý hrnek, pokud použijete málo tuku, může se obal z cukety přichytávat na pánev. Pořádně tuk zahřejte, než začnete smažit. Každý kousek osmažte pár minut a pak otočte a znovu osmažte do zlatova.

Připravte si talíř a hotové řízečky na něj odkládejte. Nechte řízečky vychladnout, než budete jíst, cukety jsou uvnitř hodně horké, mluvím ze zkušenosti, byla sem netrpělivá a spálila si pusu. 🙂

Servírujte jako svačinu samotné. Výborně chutnají třeba s domácí majonézou.

Dokonalé jsou také v kombinaci s některou z mých kaší.

Dají se jíst i za studena.

Skladujte je v lednici.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář