Již v minulém receptu jsem zmiňovala, že se na nás tady na Maui řítil hurikán jménem Lane. No, co vám budu povídat, člověk má někdy pocit, že by nejraději vzal nohy na ramena a utekl. To samozřejmě nejde. No, a tak nezbývalo nic jiného než se na vše řádně připravit. Tak zatímco manžel byl v práci a připravoval celý hotel, děti uklidili hračky ze zahrady, já jsem sundala ze hřiště houpačky, rozebrala a trampolínu a postupně uklidila vše co by mohlo ve velkém větru letět a poškodit okolí nebo někoho ohrozit. Pak jsme se vrhla na přípravu jídla na několik dní. V případě, že nebude elektrika a voda. Hlavní bylo připravit jídlo pro Lucu, ten je stále na plné GAPS, a tak nemůže sníst jen tak něco. No řeknu vám práce bylo víc než dost. Hurikán zpomaloval, a tak místo původně plánované středy se k nám dostal až v pátek. A díky bohu nás jen minul, a nezasáhl ostrov tak jak se původně očekávalo. Tak jsem před odjezdem do hotelu, kde jsme trávili 2 noci, měla čas upéct ještě tyhle muffiny. Velice tradiční recept v kombinaci mák/citron. Velice oblíbená kombinace u našich anglických sousedů. Recept tedy není žádný převratný objev, najdete jich na webu mraky. Pro oživení jsem tentokrát přihodila pár čerstvých malin. No a pak jsem to stihla i narychlo vyfotit, a šup nandat věci do auta a uklidit se do bezpečí hotelu.
Dnes jedeme domů, tak doufám, že dům stojí.
Suroviny
- 2 hrnky mletých loupaných mandlí, ale budou fungovat i jiné ořechy
- 2 lžíce kokosové mouky
- 5 vajec
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetku sole
- kůru z jednoho bio citronu
- šťávu z půlky citronu
- 3 lžičky celého máku
- ½ lžičky jedlé sody
- maliny na ozdobení
Postup
Předehřejte si troubu na 175°C, připravte si formu na6-9 muffinů.
V misce smíchejte mleté mandle, kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl a mák.
Ve druhé misce si vidličkou vyšlehejte vejce, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kůru.
Vyšlehané vejce přidejte do misky se suchými surovinami, a vše naposledy promíchejte. Vznikne vám relativně tuhé těsto. To lžicí rozdělte do 6 nebo 9 muffinu, zde záleží na velikosti formy. Nahoře ozdobte malinami a dejte péct do trouby na 20 minut.
Poté nechte 10 minut vychladnout. Skladujte v lednici
2 komentářů
Můžu se zeptat, proč se mák přidává celý a ne tradičně mletý? Nevím, jestli si tam ta celá zrníčka dovedu představit 🙂
Báro je to tradiční anglo-saský recept a oni, narozdíl od nás tradičně mák používají celý. Mák je tedy použit tak, jako by se dal na pečivo, celý a v receptu je po upěčení takový lehce, příjemně křupavý. Určitě se dá do receptu rozemlít, ale struktura receptu bude poté jiná.