Minulý týden jsem snad po 10 letech vařila pro návštěvu rizoto.
Naposledy jsem ho vařila ještě, než jsem měla Stellu. Potom už jsem byla na GAPS a nikdy ho nedělala. Tak jsem otevřela jednu mojí starou italskou kuchařku, abych se ujistila, že vím, jak to rizoto udělat a tam byl recept na pomerančový dort. Jasně, že byl z pšeničné mouky. Ale tak mě to zaujalo, že jsem se pustila do experimentu. Pomerančové pyré, bych sama určitě nevymyslela, v životě by mě to nenapadlo. Ale ten koláč je teda bomba. Základ je neudělat chybu jako já poprvé a při výrobě pomerančového pyré přehlédnout jednu malou, neposlušnou pecku v pomeranči, která způsobila, že bylo pyré malino nahořklé. Tak pozor! No i mistr tesař se utne, nebo jak se to říká?
Pokud tedy odstraníte všechny pecky, koláč je úžasný. Fakt!
Nejprve si připravte pomerančové pyré. Pomeranče omyjte a nakrájejte na pul, a pak na třetiny a ty nakonec rozpulte. Pozor na pecky! Pomeranče dejte do hrnku a podlijte vodou. Pomalu nechte probublávat asi 60 minut, poté slijte a dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Nechce 10-15 minut vychladnout. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si kulatou formu o průměru asi 22 cm. Vymažte lehce tukem. Do misky dejte pomerančové pyré, vejce, mandlovou mouku, vanilkový extrakt a jedlou sodu. Pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta. Nakonec přidejte najemno nasekané pistácie, můžete nechat i pár větších kousků a vmíchejte je to těsta. Těsto nalijte do připravené formy, rozprostřete po celé ploše formy, uhlaďte a ozdobte pomerančem. Dejte péct na 60 minut. Servírujte posypané kokosovou moukou. Skladujte v lednici.Suroviny
Postup
4 komentářů
Dobry den, jen se chci ujistit, pistacie maji byt neprazene,ze?
Ano nepražené.
Asi hloupý dotaz, ale na to pomerančové pyré se mají pomeranče oloupat nebo se kůra nechává?
Není to hloupý dotaz, použila jsem i slupku. Nicméně, můžete klidně oloupat, ta slupka může být hořká.