Pomerančový koláč

by Jana Dell-Plotnárková

Minulý týden jsem snad po 10 letech vařila pro návštěvu rizoto.

Naposledy jsem ho vařila ještě, než jsem měla Stellu. Potom už jsem byla na GAPS a nikdy ho nedělala. Tak jsem otevřela jednu mojí starou italskou kuchařku, abych se ujistila, že vím, jak to rizoto udělat a tam byl recept na pomerančový dort. Jasně, že byl z pšeničné mouky. Ale tak mě to zaujalo, že jsem se pustila do experimentu. Pomerančové pyré, bych sama určitě nevymyslela, v životě by mě to nenapadlo. Ale ten koláč je teda bomba. Základ je neudělat chybu jako já poprvé a při výrobě pomerančového pyré přehlédnout jednu malou, neposlušnou pecku v pomeranči, která způsobila, že bylo pyré malino nahořklé. Tak pozor! No i mistr tesař se utne, nebo jak se to říká?

Pokud tedy odstraníte všechny pecky, koláč je úžasný. Fakt!

 

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 3 voted )

Suroviny

  • Na pomerančové pyré:
  • 2 pomeranče, ideálně v bio kvalitě
  • 1 hrnek vody
  • Na koláč:
  • Pomerančové pyré ze dvou pomerančů
  • 3 vejce
  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 1 hrnek pistácií, nasekaných nadrobno
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • olej na vymazání formu
  • 3 plátky pomeranče na ozdobu

Postup

Nejprve si připravte pomerančové pyré. Pomeranče omyjte a nakrájejte na pul, a pak na třetiny a ty nakonec rozpulte. Pozor na pecky!

Pomeranče dejte do hrnku a podlijte vodou. Pomalu nechte probublávat asi 60 minut, poté slijte a dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré.

 Nechce 10-15 minut vychladnout.

 Předehřejte troubu na 175 °C  a připravte si kulatou formu o průměru asi 22 cm. Vymažte lehce tukem.

Do misky dejte pomerančové pyré, vejce, mandlovou mouku, vanilkový extrakt a jedlou sodu. Pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta. Nakonec přidejte najemno nasekané pistácie, můžete nechat i pár větších kousků a vmíchejte je to těsta.

Těsto nalijte do připravené formy, rozprostřete po celé ploše formy, uhlaďte a ozdobte pomerančem. Dejte péct na 60 minut.

Servírujte posypané kokosovou moukou.

Skladujte v lednici.

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Katka 24 ledna 2019 - 21:24

Dobry den, jen se chci ujistit, pistacie maji byt neprazene,ze?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 24 ledna 2019 - 23:20

Ano nepražené.

Reply
Bára 27 února 2022 - 17:23

Asi hloupý dotaz, ale na to pomerančové pyré se mají pomeranče oloupat nebo se kůra nechává?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 1 března 2022 - 11:22

Není to hloupý dotaz, použila jsem i slupku. Nicméně, můžete klidně oloupat, ta slupka může být hořká.

Reply

Zanechte komentář