Minulý týden jsem snad po 10 letech vařila pro návštěvu rizoto.
Naposledy jsem ho vařila ještě, než jsem měla Stellu. Potom už jsem byla na GAPS a nikdy ho nedělala. Tak jsem otevřela jednu mojí starou italskou kuchařku, abych se ujistila, že vím, jak to rizoto udělat a tam byl recept na pomerančový dort. Jasně, že byl z pšeničné mouky. Ale tak mě to zaujalo, že jsem se pustila do experimentu. Pomerančové pyré, bych sama určitě nevymyslela, v životě by mě to nenapadlo. Ale ten koláč je teda bomba. Základ je neudělat chybu jako já poprvé a při výrobě pomerančového pyré přehlédnout jednu malou, neposlušnou pecku v pomeranči, která způsobila, že bylo pyré malino nahořklé. Tak pozor! No i mistr tesař se utne, nebo jak se to říká?
Pokud tedy odstraníte všechny pecky, koláč je úžasný. Fakt!
Nejprve si připravte pomerančové pyré. Pomeranče omyjte a nakrájejte na pul, a pak na třetiny a ty nakonec rozpulte. Pozor na pecky! Pomeranče dejte do hrnku a podlijte vodou. Pomalu nechte probublávat asi 60 minut, poté slijte a dejte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Nechce 10-15 minut vychladnout. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si kulatou formu o průměru asi 22 cm. Vymažte lehce tukem. Do misky dejte pomerančové pyré, vejce, mandlovou mouku, vanilkový extrakt a jedlou sodu. Pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta. Nakonec přidejte najemno nasekané pistácie, můžete nechat i pár větších kousků a vmíchejte je to těsta. Těsto nalijte do připravené formy, rozprostřete po celé ploše formy, uhlaďte a ozdobte pomerančem. Dejte péct na 60 minut. Servírujte posypané kokosovou moukou. Skladujte v lednici.
Suroviny
Postup
2 komentářů
Dobry den, jen se chci ujistit, pistacie maji byt neprazene,ze?
Ano nepražené.