Citronové sušenky (bezvaječné)

by Jana Dell-Plotnárková

Vždycky si říkám letos budu organizovaná a připravím pro vás všechny vánoční recepty brzo ať máte z čeho vybírat a víte, jak to dopadne? Opět dávám recept pár dní před Vánocemi. Prostě klasika.

Včera jsem upekla 160 kousku lineckého, a vše jsme rozdali jako dárky a já se zařekla, že už pečení nechci ani vidět. Ale tyhle čtverce jsou tak jednoduché, a tak jsem je pro vás ještě vyfotila a tím opravdu zakončuji naše vánoční pečení. Ted už jen salát, zelnačka a ryba.

Tak Šťastné a veselé svátky.

Citronové sušenky (bezvaječné)

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 3 voted )

Suroviny

  • Na těsto:
  • 1 hodně zralý, malý banán
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • ¾ hrnku celých makadamových ořechů
  • 3 lžíce kokosové mouky
  • kůru z půlky bio citronu
  • ½ lžičky vanilkové esence
  • 1 lžička čerstvé šťávy z citronu
  • ¼ lžičky mletého zázvoru (můžete vynechat)
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • Na polevu:
  • 4 lžíce tekutého kokosového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • ½ lžičky medu (můžete vynechat)
  • hrst nasekaných makadamových ořechů

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C. Připravte si menší plech a vymažte nebo vyložte pečícím papírem.

V misce si ručním mixérem rozmixujte banán do hladké kaše.

V mixéru si rozmixujte makadamové ořechy na mouku, nemusí být nijak hladká, klidně nechte kousky ořechů v kuse, bude to aspoň krásně křupat. Rozmixované je přidejte k banánu a poté postupně vmíchejte všechny zbylé suroviny. Rukama vypracujte těsto. Bude celkem pěkně držet pohromadě.

Z těsta vytvořte sušenky, já jsem použila vykrajovátko a do něj jsem plnila těsto, aby mi vznikly ty krásné čtverce. Hotové sušenky pokládejte na připravený plech a dejte péct na 12-15 minut.

Mezitím si připravte polevu. V malé misce smíchejte rozpuštěný kokosový olej, med, šťávu z citronu a vidličkou vyšlehejte. Nasekejte si makadamové ořechy.

 

Až budou sušenky vychladlé, polijte je polevou a posypte makadamovými ořechy. Můžete zdobit nakrájeným citronem.

Skladujte v lednici.

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Jája 18 září 2020 - 10:06

Jsou fantastické!!!!Já teda neměla makadamové oříšky, tak jsem použila kešu, ale výsledek je skvělý. Na Vánoce je udělám určitě znovu 🙂 Jen si tedy víc pohraju s těmi tvary, ale to vypadalo jako u vás na obrázku 😉 Díky za skvělý recept 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 2 října 2020 - 19:21

Paráda, moc děkuju. Jsem ráda, že chutnalo a taky, že jdou použít i jiné ořechy.

Reply
Marina 2 prosince 2021 - 08:15

Zkousela jsem je vloni (ale ty makadamove orisky zamenila na nejake jine, uz presne nepamatuju, letos to budu delat s kesu jak je to v predchozim komentari), byly dobre, ale ta poleva nesla udelat vubec, proste olej s citronovou stavou nejdou dohromady, nedavalo mi to ani kdyz jsem to poprve precetla, ale ze zvedavosti jsem to zkusila. Samozrejme to neslo. Vim to jeste ze skoly vegan vareni, musi se ta poleva proste nejak stabilizovat. Slo to s pektinem a kukuricnym skrobem, vznikla hodne dobra citronova poleva a pekne to drzelo

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 prosince 2021 - 18:22

Marino to mě mrzí, já to běžně používám. Kukuřičný škrob bohužel v GAPS nelze použít.

Reply

Zanechte komentář