Pečená dýňová polévka

by Jana Dell-Plotnárková

Na podzim se to všude kam se podíváte hemží recepty na dýňové polévky. Já ji vařím velmi často, na mnoho různých způsobů, ale zjistila jsem, že na ni nemám recept na webu. Asi proto, že jsem měla za to, že ji prostě každý umí udělat. Jenže jako vždy to není pravda a mnoho lidí neví jak na to. Hlavně když se jedná o GAPS provedení takové polévky!

Před 14 dny jsem proděla takovou nepříjemnou chřipku a dost mi to rozhodilo zažívání, tak jsem si dala na pár dní půst a pak jsem pomalu začala vývary a přidávala maso, polévky a vajíčka.

Většinu polévek jsem dělala krémových, aby byla zelenina pořádně uvařená a lépe stravitelná. A takhle jsem si udělala dýňovou polévku se zázvorem a kurkumou. V tomto provedení je tato polévka vhodná již od druhé fáze úvodní diety, tedy možná upravte množství zázvoru a kurkumy, dle aktuální tolerance. Na tento recept jsem použila máslovou dýni, ale bude super i z hokkaidó a jiných dostupných druhů dýně, tedy s výjimkou té špagetové, ta je hodně jiná

Pečená dýňová polévka

Na podzim se to všude kam se podíváte hemží recepty na dýňové polévky. Já ji vařím velmi často, na mnoho různých způsobů, ale zjistila jsem, že na ni nemám recept… GAPS Pečená dýňová polévka European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 1 větší máslová dýně
  • ½ cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1,5 cm čerstvého zázvoru
  • 2 cm čerstvé kurkumy
  • sůl, pepř
  • 5 hrnků kuřecího vývaru
  • čerstvý koriandr na ozdobu, nasekaný nahrubo
  • domácí zakysaná smetana na ozdobu, můžete vynechat, pokud netolerujete

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C, a připravte si pekáč s víčkem nebo hrnek, který se může dávat do trouby. Skleněné zapékací misky fungují skvěle.

Dýni oloupejte, to i v případě že budete používat hokkaidó, odstraňte semínka a nakrájejte na přibližně stejné kusy.  

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na vetší kusy, stejně tak jako zázvor a kurkumu.

Takto připravenou zeleninu dejte do misky/hrnku zalijte vývarem, osolte a opepřete. Promíchejte a zakryjte, vložte do trouby a nechte péct asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude veškerá zelenina dokonale měkká.

Poté vyndejte a můžete rozmixovat ručním mixérem do hladké, krémové polévky, případně můžete nechat i tak jak je.

Podávejte s čerstvým koriandrem a zakysanou smetanou (pokud tolerujete)

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář