Čokoládový krém

by Jana Dell-Plotnárková

Když končila lednová výzva, našla jsem u sebe uloženou fotku téhle čokoládové pěny. Jako klasicky jsem ji nafotila a pak už nestihla dát na web. Na konci výzvy jsem ji slíbila, a nevím kam ten čas letí, za chvíli začíná další výzva a recept pořád nikde. Tak je na čase to napravit, ať si můžete pochutnat, než vám to ve výzvě zase zakážuJ

Poprvé jsme tuhle pěnu dělala jako polevu na dort a trochu mi zbylo, a tak jsem ji nalila do skleniček, ozdobila ovocem a nechala vychladnout. No dobrota ro byla veliká. Kromě polevy na dort se dá také použít jako náplň do americké páj. Podobný recept mám i v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Takže využití je vážně dost. 

Opět připomínám, že díky čokoládě NENÍ tato dobrota GAPS!

Recept je super jednouchý, funguje jak s kokosovým mlékem, tak klasickou smetanou na šlehání. 

 

Čokoládový krém

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 400 ml plnotučného kokosového mléka nebo smetany
  • 100 gramů vysokoprocentní čokolády
  • strouhaný kokos, ořechy, maliny, borůvky nebo jiné ovoce na ozdobu

Postup

Pokud budete používat kokosové mléko v plechu, nezapomeňte si přečíst složení. Chcete, aby tam byl jen kokos a voda. Nic jiného tam neopatří. Hledejte plnotučné kokosové mléko, ne odtučněné.  Pokud používáte klasickou smetanu, pak vybírejte opět čistou smetanu, bez zahušťovadel a jiných přídatných látek a v bio kvalitě. Smetanu chcete co nejvíce tučnou, tedy ne tu na vaření, ale tu na šlehání.

Kokosové mléko (nebo smetanu na šlehání) nalijte do kastrůlku a začněte ji pomalu zahřívat. Až bude smetana teplá, přidejte do ní nadrobno nalámanou čokoládu a za téměř neustálého míchání nechte čokoládu rozpustit, nechcete v žádném případě přivést k varu, ale necháte pomalu probublávat, dokud krém nezhoustne. Dávejte pozor, aby se krém na dně kastrůlku nepřipálil.

Hotový krém nechte za občasného míchání trochu vychladnout. Mezitím si připravte skleničky nebo misky a na dno můžete dát nakrájené ovoce, případně i trochu nadrobno nakrájených ořechů. Nalijte krém téměř po okraj a zakryté skleničky dejte na několik hodin, nebo přes noc ztuhnout do lednice.

Podávejte ozdobené čerstvým ovocem, ořechy a kokosem, můžete přidat domácí zakysanou smetanu.

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

silvia 5 září 2021 - 11:00

Prosím, poradíde mi, kde kúpim čokoládu bez lepku a sóje? Už som si pred dvomi rokmi aj snažila urobiť doma čokoládu, lebo som si chcela urobiť tortu k narodeninám. Akákoľvek kontaminácia mi vadí. Teraz by som chcela urobiť tento recept deťom v škole, ktoré učím, ale štyri z nich majú podobnú diagnózu ako ja. Nesmú lepok, sóju, olivový olej, modifikované potraviny, droždie, škoricu. Máme poškodené tenké aj hrubé črevo – autoimunitné ochorenie.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 5 září 2021 - 13:10

Na trhu je mnoho čokolád bez lepku a soje, například značka VIVAN.

Reply

Zanechte komentář