GAPS QUICHE

by Jana Dell-Plotnárková

Vždycky přemýšlím, co bych vymyslela jinak, co jsem ještě neuvařila. No, a jak teď připravuji moje starší recepty na nový blog, zjišťuju, kolik už sem toho vlastně uvařila, ani si některé recepty nepamatuju. Moje úchylka v posledních měsících, je mouka z čerstvě namletých dýňových semínek, jak jste si mohli již všimnout u předchozích receptů jako jsou např Bagely.

Sehnala sem zde skvělá, již aktivovaná semínka,a tak se jen namelou a peču. Jak správně připravovat ořechy a semínka se dočtěte v mém článku. Na GAPS je to veloce důležité. 

Prostě mi tak nějak přestalo chutnat a bavit pečení jen z mandlí, což je na GAPS nejčastěji používaná mouka. A maximálně mi to chutná. Hlavně tedy na ty slané verze. Tam mi mandlová mouka nikdy pořádně nechutnala.

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • Ingredience na korpus:
  • 1,5 hrnku mletého dýňového semínka
  • 1 celé vejce
  • 1 bílek
  • sůl
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1-3 lžíce dýňového semínka, na poprášení
  • tuk na vymazání formy
  • Ingredience na náplň:
  • 5 vajec plus žloutek, který zbyl při výrobě korpusu
  • ½ hrnku domácího mléčného kefíru
  • Hrst špenátu
  • 10-15 malých rajčátek, nebo 1 velké
  • sůl

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C. Připravte si kulatou formu o průměru asi 22 cm.

A vyložte pečícím papírem, ten pomažte tukem

 

Do mixéru dejte všechny suroviny pořádně promíchejte. Vznikne hodně lepkavé těsto, já se celkem vyděsila a začala panika, co přidám a co uberu. Ale nakonec to skvěle fungovalo.

Doprostřed připravené formy vyklopte těsto a nechte ho chvíli jen tak. Ono lehce změní konzistenci. Poté si poprašte ruce a vršek těsta moukou z dýňového semínka, a pomalu rozprostřete těsto po celé ploše formy, a asi tak 1-2 cm co výšky po stranách formy. Těsto může praskat, lepit se, pak použijte více mouky na posypaní a jak budete s těstem pracovat a rukama mačkat a zahřívat, bude vláčnější a začne se s ním lépe pracovat. Nyní vidličkou propíchejte spodek těsta a dejte na 15 minut péct. Poté vyndejte z trouby a nechte pár minut vychladnout.

 

Mezitím si připravte náplň.

 

Do misky vyklepněte vajíčka a přidejte žloutek navíc. Poté přidejte mléčný kefír a osolte. Ponorným mixérem vyšlehejte, nechte stranou. Rajčata nakrájejte na půlky, v případě velkého rajčete na stejně velké kousky.

Špenát nasekejte nožem nadrobno a dejte na vychladlý korpus. Poté zalijte vyšlehanou směsí vejce a kefíru a napovrch položte rajčaty. Dejte péct na dalších 20 minut, chcete, aby byla vaječná směs tak akorát, ne moc suchá. Nelekněte se, vaječná směs proteče i pod korpus, ale to není ničemu na škodu.

 

Servírujte se salátem nebo samotné.

Skladujte v lednici.

Mohlo by vás zajímat

3 komentářů

Profilový obrázek
Martina 12 října 2018 - 11:47

Dobrý den Jani, šly by nahradit dýňová semínka nějakými jinými? Děkuji, M.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 12 října 2018 - 22:41

Ano jde vyměnit za mleté mandle, případně, ale to jsem nezkoušela zkuste slunečnicová semínka. Pokud zkusíte, dejte prosím vědet. J.

Reply
Dýňová quiche s mangoldem – Jana Dell-Plotnarkova 30 října 2019 - 04:13

[…] recept na quiche už na webu mám. Je to však klasický recept s těstem, kdy se miska vyplní takovým korpusem a […]

Reply

Zanechte komentář