Dýňová quiche s mangoldem

by Jana Dell-Plotnárková

Jeden recept na quiche už na webu mám. Je to však klasický recept s těstem, kdy se miska vyplní takovým korpusem a poté se v něm zapéká vaječná směs.

Tento recept je trochu jiný, a také mnohem jednodušší, nemusíte připravovat těsto a tím pádem je tento recept vhodný i pokud netolerujete ořechy a semínka. 

Recept už jsem vymyslela na březnovou výzvu 21 dni bez cukru, ale nějak už jsem ho nestihla publikovat na web a teď jsem našla fotky, tak je na čase se podělit. 

Jsem zvědavá, která quiche vám bude chutnat více, jestli ta s těstem nebo bez. 

Dýňová quiche s mangoldem

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 1 lžíce olivového oleje, plus na vymazání pečící misky/misek
  • 1 střední máslová dýně, oloupaná, bez semínek a nakrájená na drobné kostky
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3-5 listů mangoldu nebo případně můžete použít špenát nebo kadeřávek
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 10 vajec
  • ¼ hrnku kokosového mléka
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C, připravte si pečící misku nebo několik menších jako jsem použila já a vymažte pořádně olejem. Nechte stranou.

Oloupanou a nakrájenou dýni připravte podle receptu zde a pečte asi 20 minut, nemusí být úplně měkká, protože se bude znovu péct jako součást quiche.

Na pánev dejte  lžíci oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte pomalu restovat asi 5 minut. Mezitím si připravte mangold, odstraňte z něj košťály a nasekejte na asi 1 cm široké nudle. Poté přidejte na pánev a posypte muškátovým oříškem, promíchejte, aby se mangold obalil v tuku a smíchal s cibulí a česnekem a nechte pomalu restovat, dokud nebude měkký, sundejte pánev ze sporáku.

Ve větší misce vyšlehejte vidličkou vejce, kokosové mléko, sůl a pepř. Do vyšlehaných vajec vmíchejte na pánvi připravený mangold s cibulí a česnekem a přidejte 1 hrnek pečené dýně. Poté směs nalijte/přendejte do připravené, vymazané pečící misky nebo několika misek a dejte péct do trouby na asi 45 minut.

Zbylou dýni použijte jako přílohu nebo si z ní vyrobte dýňové pyré

Quiche bude hotová, když bude uvnitř vejce dostatečně propečené. Nechte 10 minut odpočinout po vyndání z trouby. Poté servírujte teplé, chutná však skvěle i studená.

Quiche je skvělá jak na snídani, oběd tak večeři. Můžete servírovat s čerstvým salátem, nebo GAPS pečivem.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář