Mrkvový chléb se zázvorem

by Jana Dell-Plotnárková

Letošní sezóna hurikánů tady na Maui opravdu stojí za to. Je to naše třetí a až do letošního roku nebyl nikdy žádný hurikán nahlášen, prostě to není pro tuto oblast úplně běžné. No a to letos je již druhý. Po hurikánu jménem Lane, který se nám nakonec krásně vyhnul, se na nás momentálně řítí Olivia.  Ta jde přímo na nás, sice nemá (díky bohu) takovou sílu, je to “ jen kategorie 1“, což je ten nejslabší, ale zase jde tentokrát přímo na nás. Takže přípravy opět vrcholí, nakoupit jídlo na několik dní, kdyby vypadla elektrika, zásoby čerstvé vody na pití a mytí, uklidit zahradní nábytek atd. Podruhé je to trochu jednodušší, přece jen máme dost věcí od minule, jako třeba plynový vařič atd. No a jak se říká připravíme se na to nejhorší a budeme doufat, že to nakonec dobře dopadne.

A k tomu si samozřejmě něco dobrého upečeme.

Třeba tenhle jednoduchý, lehce kořeněný mrkvový chlebík.

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • ½ hrnku kokosové mouky
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ mletého muškátového oříšku
  • špetka sole
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 vejce
  • ¼ rozpuštěného kokosového oleje
  • ½ hrnku mléčného kefíru
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve (asi 1 velká mrkev)
  • 2 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • tuk na vymazání formy
  • kysanou smetanu a strouhaný kokos nebo ořechy na ozdobu

Postup

 

Připravte si formu o velikosti asi 22X12 cm. Vyložte pečícím papírem, a ten vymažte kokosovým olejem. Předehřejte troubu na 175 °C.

V misce smíchejte kokosovou mouku, skořici, muškátová oříšek, jedlou sodu, sůl, vejce, kokosový olej, citronovou šťávu a kefír a pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladkého těsta. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a zázvor, a promíchejte, dokud se pořádně nespojí s těstem.

Hotové těsto nalijte do připravení formy, rozprostřete po celé ploše a uhlaďte na povrchu.

Dejte péct na 50-55 minut.

Nechte vychladnout, servírujte ozdobené domácí kysanou smetanou a kousky kokosu nebo ořechů

 

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Profilový obrázek
Barbora 12 září 2018 - 07:44

Dobrý den,

dal by se mléčný kefír něčím nahradit, třeba kokosovým mlékem? Nemám zatím zkušenost s výrobou mléčného kefíru 🙂 Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 12 září 2018 - 07:48

Ano kokosové mléko by mělo fungovat. Stejné množtsví jako kefiru.

Reply
Profilový obrázek
Helena 21 prosince 2018 - 14:47

Dobrý den, chápu, že vejce mají v tomhle receptu zásadní roli, ale jdou nahradit při alergii? Napadá mě lněné /chia vejce, banán… Existují nějaké recepty bez vajec s kokosovou moukou? Vím, že sama o sobě nedrží. Bez vajec, mléka a lepku se prostě peče špatně…

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 22 prosince 2018 - 19:20

Heleno nahradit by asi vejce šlo, ale raději použít jiný recept. Mám zde recept na dýnové mufiny. Kokosová mouka opravdu bez vajev špatně drží. Zkuste použít chia nebo lněné, pokud nesjte tedy na GAPS a mohlo by to technoicky držet.

Reply

Zanechte komentář