Čokoládový chléb s hruškami

by Jana Dell-Plotnárková

Jak jsem psala v předchozím receptu, čokoláda není stoprocentně GAPS, tak tenhle chlebík, není bohužel vhodný pro lidi na GAPS. Ale i tak se s vámi podělím, jen u těch GAPS nelegálních receptů na to vždy upozorním.

Tenhle chleba jsem našla v jedné mé starší klasické italské kuchařce, když jsem probírala knihovnu. A samozřejmě měl v receptu klasické suroviny, ale nadchla mě ta kombinace hrušek a čokolády, a tak jsem hned druhý den koupila hrušky a dala se do pečení. První pokus jsem udělala kardinální chybu a nepokryla jsem hrušky na povrchu těstem a po upečení to vypadalo dost legračně. Jako chutnalo to skvěle, ale fotka by nebyla moc hezká. Tak jsme to snědli, jak jinak a upekla jsem znovu, hrušky jsem musela trochu ořezat, byly nějaké veliké a výsledek je ještě lepší než ten první. V prvním jsem použila máslo, ve druhém kokosový olej a ten chleba s kokosovým olejem nám chutnal víc. A ještě v prvním jsem použila loupané mandle a ve druhém neloupané. Tak uvidíte, co bude chutnat vám. Doporučuji použít hodně zralé hrušky, jsou potom úžasné. Technicky vzato můžete asi použít i jiné ovoce, ale vyzkoušeno mám zatím jen s hruškami.

Čokoládový chléb s hruškami

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 100 gramů hořké čokolády, použila jsem 85 %
  • 120 gramů másla nebo kokosového oleje, ghí by mělo také fungovat
  • 1,5 hrnku mletých mandlí loupaných nebo neloupaných
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 4 celá vejce
  • 3 menší hrušky

Postup

Předehřejte troubu na 175°C, a připravte si formu o velikosti asi 21x10 cm, vymažte tukem.

Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu a máslo nebo kokosový olej.

Mezitím si do misky dejte mleté ořechy a jedlou sodu. Až bude čokoláda rozpuštěná, nalijte ji do misky s ořechy a jedlou sodou a promíchejte. Nakonec přidejte vejce a promíchejte, dokud se těsto pořádně nespojí. Výsledné těsto bude tak trochu lepkavé.

Nalijte trochu těsta na dno formy, asi tak 1 cm po celé formě.

Připravte si hrušky, já jsem ořízla spodek, aby byl rovný a dobře hrušky držely ve formě. Také jsem uřízla vršek se stopkou. Záleží na velikosti hrušek, ale chcete, aby nebyly vyšší než forma, raději tak 1 cm pod okrajem formy. Nalijte na ně těsto a uhlaďte na povrchu, aby se celé hrušky schovaly do těsta.

Dejte péct na 45 minut. Nechte trochu vychladnout, než budete vyndávat z formy, ale můžete ochutnat ještě teplé, protože ta chuť teplých hrušek a čokolády je prostě úžasná. Servírujte s domácí kysanou smetanou.

Skladujte v lednici

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář