Čokoládové kostky

by Jana Dell-Plotnárková

Tohle je taková variace na jeden z nejoblíbenějších receptů z kuchařky Vaříme trochu jinak. A vlastně podobné recepty na čokoládu najdete i v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Když jsem před 4 lety vymyslela mléčnou čokoládu a později přidala i hořkou verzi, byl to pro mnoho lidí na GAPS, velký okamžik. Já jsem byla jedním z nich. 2 roky na GAPS jsem se ničeho kakaového, čokoládového nedotkla. Pak jsem v obchodě našla čokoládu, vyrobenou v Austrálii a tou jsme se inspirovala.

Jak je to tedy s čokoládou a GAPS? Dr. Natasha říká, že čokoláda je nejčastější potravina, kterou lidé podvádí, porušují na GAPS. I když na živé kultuře najdete několik receptů na čokoládové brownies atd., čokoláda ani kakao nebylo oficiálně nikdy povolené na GAPS a je to takzvaná šedá zóna. Jak si to tedy vyložit?

Z mého pohledu je důležití pochopit, že pokud máte zažívací problémy, ať je to reflux, průjem, zácpa, nadýmání, plynatost, bolesti břicha atd., čokoláda ani kakao není pro vás. Pokud už jste nějaká ten pátek na plné dietě, prošli jste poctivě úvodní dietou, a jste již několik měsíců bez zažívacích problémů, můžete občasnou čokoládu zkusit. Malý kousek, a sledovat připadne reakce. Pokud se reakce objeví, nenastal ještě ten správný čas. Pokud nemáte střevní problémy, ale máte kožní problémy, čokoláda také není pro vás, dokud se kůže nezahojí. Pokud vy nebo vaše dítě trpíte poruchou chování, hyperaktivitou, problémy s učením, soustředěním, psychické problémy a problémy se spánkem atd., čokoláda není ani pro vás.

Pokud, máte neustálou chuť na čokoládu, ať už držíte GAPS nebo ne, podívejte se, zda máte dostatek hořčíku ve vaší stravě a přidejte. Chuť na čokoládu je totiž klasická známka nedostatku hořčíku. Můžete se například udělat solný roztok, a čokoládě se vyhnout.

Takže pokud nedržíte GAPS, nebo držíte dostatečně dlouho a máte pocit, že už je čas zkusit, hurá do toho. Jinak se jen pokochejte fotkou.

Základ je pochopit, že pokud jste na GAPS a máte to štěstí, že tolerujete čokoládu a kakao, je nutné si čokoládu nechat jako občasnou dobrotu. Nic se nemá přehánět.

Čokoládové kostky

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • Na čokoládu:
  • ½ hrnku kokosového olejem případně můžete použít kakaové máslo, obojí musí být tekuté
  • 1 hrnek kvalitního nepraženého kakaa
  • Pokud máte potřebu osladit, můžete přidat med, já nedávám nic.
  • Na náplň:
  • ¼ hrnku ořechového másla, můžete použít co máte rádi
  • ¼ hrnku rozpuštěného kokosového oleje

Postup

Připravte si formičky na led, nebo jiné silikonové formy, nejprve si připravte směs na čokoládu, do tekutého kokosového oleje nebo kakaového másla přidejte kakaový prášek a rozmixujte pomocí ručního mixéru do hladké čokolády. Půlku tekuté čokolády dejte stranou, a druhou nalijte na dno formiček, naplňte asi tak třetinu. Poté dejte do mrazáku na hodinu ztuhnout.

Poté si připravte náplň, ručním mixérem rozmixujte dohladka ořechové máslo a kokosový olej, a nalijte na ztuhlou čokoládovou vrstvu. Opět dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku.

Nakonec nalijte druhou část tekuté čokolády na již ztuhlé vrstvy. Můžete také nechat jen dvouvrstvé, je to jen na vás, jak s tímto základním receptem naložíte.

Skladujte v mrazáku

 

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Čokoládový chléb s hruškami – Jana Dell-Plotnarkova 14 října 2018 - 17:17

[…] Recepty […]

Reply
Čokoládové muffiny – Jana Dell-Plotnarkova 14 dubna 2019 - 03:45

[…] Je tedy nutno dodat, že nejsou vhodné na GAPS. O tom, jak je to na GAPS s čokoládou si můžete přečíst zde. […]

Reply

Zanechte komentář