Čokoládové muffiny

by Jana Dell-Plotnárková

Dnes měla Stella 11 narozeniny! Je neuvěřitelné, jak ten čas letí. Jako by to bylo včera, když se narodila. A už je z ní taková slečna.

S manželem mají narozeniny od sebe jen 13 dní, a se synem 4 týdny. Takže od konce března do půlky května každý rok peču několik dortů. Tento rok jsem manželovi pekla banánový dort s čokoládovou polevou, musím vám na něj také sepsat recept. Stelle jsem dnes, tedy vlastě včera když byla ve škole upekla tyhle super muffiny, a až budou mít za 14 dní s Lucou společné party, budu teprve dělat dort. Muffiny jsem dělala, abych měla kam zapíchnout svíčku.

Ráno měla v obýváku balónky, kytky a dárek. Přála si takovou věc, se kterou se vyrábějí bambule z vlny. Nic jiného nechtěla. Je vidět, že v podstatě všechno, co potřebuje má. Protože je manžel bohužel služebně pryč, slavit pořádně budeme až zítra, to už bude doma.

Čokoládových muffinu a brownies už jsem pekla tolik, že si říkám, že snad už nic nového nemůžu vymyslet. Tyhle muffiny jsou spojením brownies a muffinů, jsou velmi hutné, syté a strašně čokoládové.

Je tedy nutno dodat, že nejsou vhodné na GAPS. O tom, jak je to na GAPS s čokoládou si můžete přečíst zde.

Čokoládové muffiny

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 2 celá vejce
  • 2 bílky
  • 1 zralé avokádo
  • 4 lžíce tekutého kokosového oleje
  • 4 lžíce nepraženého, neslazeného kakaa
  • 2 hrnky mletých mandlí, použila jsem mandle se slupkou
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • hrst borůvek
  • asi 9 kostiček vysokoprocentní čokolády, nastrouhanou nebo nasekanou nadrobno

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C. Připravte si formu na muffiny, z těsta jich připravíte přibližně 9, případně použijte papírové košíčky. Vymažte formu tukem.

Do mísy dejte 2 vejce, avokádo, vanilkový extrakt, kokosový olej a ručním mixérem vyšlehejte na hladké těsto. Přidejte kakao, mleté mandle a jedlou sodu, promíchejte, vznikne vám celkem lepivé těsto. Nechte stranou.

Z bílků si připravte pevný sníh a poté ho pomalu a opatrně vmíchejte do těsta.

Na dno každé formy dejte asi 4-5 borůvek a lžicí plňte připraveným testem. Neplňte formu až po okraj, nechte asi 1 cm místo. Posypte nasekanou čokoládou, můžete nechat navrchu, nebo lehce vmíchat do těsta.

Dejte péct na 30 minut.

Nechte vychladnout, než budete podávat. Skladujte v lednici.

Pokud máte rádi sladkou chuť, můžete si těsto přisladit trochou medu, případně použít na posypání sladší čokoládu nebo borůvky místo na dno vmíchat do těsta. Muffiny jsou velmi čokoládové a nejsou moc sladké.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

1 komentář

Kurzy vaření Karlovy vary šéfkucha 24 ledna 2021 - 04:14

Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky!

Reply

Zanechte komentář