Taky se vám někdy stane, že chcete něco péct a vznikne něco úplně jiného? Tak nějak vznikl tenhle recept.
Jednou, to už je dávno, jsem něco pekla a jak jsem postupovala receptem, tak jsem najednou měla takové zajímavé těsto, ale recept si žádal další suroviny. Pokračovala jsem tedy a vzniklo to co jsem chtěla péct, nějaká buchta. Jenže jsem pak začala přemýšlet, a napadlo mě, že to těsto, které jsem měla v mezičase, bylo celkem fajn a šlo by s ním pracovat. No, a tak jsem to zkusila. A šlo to. Můžete plést preclíky, nebo jen nějak zamotat. Možná by šel udělat i „rohlík“!
Já to zkusím, pokud se to povede, přidám fotky a postup. Zatím tady hodím recept na ty preclíky, jsou moc dobré. A pokud se někomu povedou ty rohlíky, tak se prosím pochlubte.
Suroviny
- 2vejce, vidličkou vyšlehaná
- 1 a ½ hrnku mandlové mouky, nebo jemně mletých oloupaných mandlí (mouka z DM drogerie nebude fungovat)
- 1 lžíce másla nebo ghí, tekuté
- 2-3 lžíce kokosové mouky
- Sůl
- 1 žloutek + lžička vody na pomazání
Postup
Předehřejte si troubu na 175 °C, připravte si plech a vymažte tukem.
Do misky dejte mandlovou mouku, máslo a sůl, promíchejte a přidejte dvě předem vyšlehaná vejce. Smíchejte, vznikne vám velice mokré těsto.
Přidejte jednu lžíci kokosové mouky a promíchejte, nechte chvíli odstát, aby se mohla mouka vsáknout. Poté přidejte druhou a případně i třetí lžíci. Každou ale vmíchejte zvlášť a dejte těstu čas mouku absorbovat. Nakonec byste měli mít těsto, se kterým se lehce pracuje, nelepí se na ruce, a dá se z něj vyválet váleček a následně zaplést preclík. Když bude těsto lepkavé, dejte si na vál trochu mouky, a stejně tak i na ruce.
Těsto bude strukturou připomínat klasické těsto.
Rozdělte ho na 6-8 kousků, z každého vyválejte dlouhého hada a z něj zamotejte preclík, nebo jiný libovolný tvar. Dejte na připravený plech péct do trouby na 10 minut, poté vyndejte a teplotu v troubě zvyšte na 190 °C.
Mezitím si v hrníčku vyšlehejte žloutek a jednu lžičku vody. Touto směsí pomažte preclíky a vraťte je zpět do trouby na dalších 5 minut. Můžete je také posypat mákem, hrubou solí nebo semínky.
Po 5 minutách vyndejte z trouby, nechte vychladnout.