Přidávám jeden skvělý recept již z loňských Vánoc, je takový jiný, netradiční, ale určitě si zaslouží své místo na blogu. Pro ty z vás, kteří jste na GAPS, to není moc vhodné, záleží, v jaké fázi hojení se momentálně nacházíte. Tak je na to budu takto upozorňovat u receptů, které nejsou čistě GAPS. Pokud už jste na plné dietě nějakou chvíli, tak by se asi dalo zamhouřit oko, a pár sušenek si dát. To už nechám na vás.
Pokud máte tedy rádi netradiční recepty, voňavé sušenky a kombinaci čokolády a chilli, tento recept je pro vás jako dělaný. Nemusíte se vůbec bát, že by byly sušenky nějak pálivé, ale pokud i tak nemáte rádi ostré, můžete kajenský pepř jednoduše vynechat.
Tak se těším, jak vám budou chutnat a už připravuji zase další recepty
Suroviny
- 1 hrnek mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 1/4 hrnku kokosové mouky
- špetka soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého kajenského pepře (můžete vynechat)
- 2/3 hrnku nepraženého kakaa
- 1 malé avokádo
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1/4 hrnku ztuhlého kokosového oleje
- 50 gramů vysokoprocentní čokolády, nasekané na drobné kousky
- Na polevu:
- 3 lžičky kešu másla
- 1 lžíce kokosového oleje
Postup
Do misky nasypte mandlovou mouku, kokosovou mouku přesejte přes sítko, a promíchejte s mandlovou. Přidejte jedlou sodu, a nakonec vmíchejte kakao, skořici, zázvor, muškátový oříšek a kajenský pepř. Promíchejte pořádně ať nemáte v těstě hrudky.
Do druhé misky klepněte vejce, přidejte kokosový olej, ten nerozehřívejte, a nakonec přidejte avokádo.
Pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladké hmoty. Přidejte vanilku a promíchejte.
Teď tuto hmotu vmíchejte do misky se suchými surovinami a pořádně propracujte. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu. Těsto se muže zpočátku trochu drolit, ale jak s ním budete pracovat, tak se spojí v jednu velkou kouli.
Těsto můžete dát na chvíli do lednice ztuhnout, pokud máte pocit, že je moc křehké. Nebo můžete vykrajovat hned.
Já sem vykrajovala hned a šlo to dobře. Nerada totiž čekám, když chci něco upéct.
Předehřejte si troubu na 175 °C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
Část těsta dejte mezi dva pečicí papíry a vyválejte z něj asi 0,5 cm tlusté těsto.
Začnete vykrajovat. Pracujte rychle.
Vykrojené sušenky opatrně pokládejte na připravený plech.
Dejte péct na 15-18 minut. Kolem 15 minut určitě zkontrolujte, někdy jsou již hotové.
Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte kešu máslo a kokosový olej. Promíchejte, aby se obojí spojilo do jedné hmoty.
Nechte trochu vychladnout a poté použijte na slepováni nebo pomazávaní sušenek.
Na slepení můžete použit také samotné kešu máslo nebo domácí marmeládu.
Skladujte v lednici