Kokosky trochu jinak

by Jana Dell-Plotnárková

Zbývá už jen 9 dní do Vánoc, a jako tradičně každý rok, nám dnes Ježíšek přinese stromeček. Teda stromeček je nevhodné slovo, bude to strom. Manžel nějak omylem změřil špatně výšku stromu a je asi o metr, možná i víc vyšší, tak jsem zvědavá, jak si s tím poradí. A aby to tady k tomu zdobení vonělo, upekla jsem jednoduché sušenky ze tří surovin. Taková kreativní verze kokosek, ale velmi jednoduchá. Kokosky se tradičně dělají jen z bílků a recept na ně mám již několik let na živé kultuře. Nejdřív jsem si nebyla jistá, zda to bude vůbec dobré, ale po uležení jsou chuťově super, a tak se podělím o recept. Pro Ty z vás, kteří máte raději sladší cukroví, přidejte trochu medu, nebo namočte po vychladnutí do čokolády.

Kokosky trochu jinak

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 4 voted )

Suroviny

  • 1 hrnek neslazeného bio strouhaného kokosu
  • ¾ hrnku mandlového másla, použila jsem z neloupaných mandlí
  • 1 vejce
  • skořice dle chuti
  • ořechy na ozdobení

Postup

Předehřejte si troubu na 170 °C a připravte plech, ten vyložte pečícím papírem.

Do mixéru dejte všechny suroviny a vypracujte z nich těsto, bude lepkavé, ale může se trochu i drolit. Vyndejte z mixéru a propracujte rukama tak, aby vznikla koule. Těsto bude celkem mastné.

Rukama vypracujte malé kuličky a pokládejte je na plech a poté vidličkou rozmáčkněte na placaté sušenky. Já jsem použila takové malé razítko na sušenky, a mám je všechny podobně velké. Do každé sušenky vmáčkněte půlku ořechu. Já jsem použila makadamové.

Dejte péct na 10-12 minut. Sušenky pustí hodně tuku při pečení, může se okolo objevit taková pěna. Nehýbejte s nimi, dokud nebudou opravdu vychladlé, poté skladujte v lednici.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář