GAPS stew

by Jana Dell-Plotnárková

Stew je česky něco jako guláš, něco, co vaříte v jedno hrnci, pěkně pomalu. Na GAPS je to jedno z jídel, které se přidává spolu s casserole (další nepřeložitelné jídlo) již ve druhé fázi úvodní diety. Určitě je to příjemná změna po týdnu kde se jí jen vývary, zelenina a maso. Stew má najednou výraznější chuť a svět je hned veselejší.

Když jsem před skoro deseti lety sama začínala na GAPS, tak jsem začala plnou dietou. Než mi došla GAPS kniha do Singapuru, kde jsme tehdy žili, jsem měla jen omezené informace, a tak jsem se řídila seznamem povolených potravin. V té době bylo o GAPS dietě velmi málo informací. Minimum informaci bylo i o paleo a o low carb ani muk. Musela jsem tedy vymýšlet opravdu vše co jsem vařila a tohle byl jeden z nejčastějších receptů, který jsem ve všech možných kombinacích zeleninu a masa vařila. Neměla jsem potom hlad a bylo mi skvěle.

A tak je na čase, přidat i na web, pro inspiraci vám ostatním. Tato verze tak jak je, je vhodná až na plné dietě. Nicméně, není těžké upravit na dietu úvodní. Vynechte první krok osmahnutí na tuku, jen použijte trochu vývaru, a v něm zatáhněte cibuli a maso. Poté přidejte zbytek zeleniny dle chuti a tolerance a dolijte vývarem. Vynechte také rajčatové pyré, to se v úvodní fázi nemůže. Osolte, zakryjte a nechte při nízké teplotě dusit, dokud nebude maso a zelenina dostatečně měkké.

A až se v dietě posunete dále, určitě ochutnejte i tuhle plnou verzi, je totiž fakt úžasná!

GAPS stew

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 2-3 lžíce sádla nebo jiného tuku
  • 500 gramů hovězího masa na guláš
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 3 střední mrkve
  • 1 menší cuketa
  • 1 menší brokolice
  • ½ květáku
  • ½ bílé ředkve nebo kedlubny
  • 4-5 kusů kadeřávku nebo jiné listové zeleniny
  • 2-3 hrnky vývaru
  • 3-4 hrnky GAPS rajčatového pyré
  • pepř, sůl
  • bobkový list (můžete vynechat)
  • čerstvé bylinky na ozdobu a dochucení

Postup

Nejprve si připravte pyré podle receptu zde

Do většího hrnce dejte sádlo a přidejte nakrájenou cibuli a česnek.  Pár minut osmahněte, poté přidejte maso nakrájené na stejně velké kostky.

Nechte pomalu osmahnout, zatáhnout a mezitím si oloupejte a nakrájejte zeleninu na kostky, připravte květák a brokolici na drobné kousky.

Až bude maso zatažené, osolte, opepřete a přidejte k němu nakrájenou zeleninu, kromě kadeřávku a bylinek. Promíchejte a obalte zeleninu s tukem a poté podlijte vývarem a rajčatovým pyré. Pořádně promíchejte a případně znovu ochuťte solí a pepřem, přidejte bobkový list, pokud používáte.

Zakryjte pokličkou a nechte pomalu probublávat asi 30-45 minut, dokud nebude maso krásně měkké a všechna zelenina pořádně uvařená.

Mezitím si okrájejte košťály z kadeřávku a nakrájejte ho na kousky. Vmíchejte ho do téměř hotové stew, tak asi 5-10 minut před koncem vaření.

 Servírujte s čerstvými bylinkami, a případně můžete přidat lžící domácí zakysané smetany.

 

 

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Profilový obrázek
Lucie 20 srpna 2019 - 03:27

Donry den, jak dlouho byste to delala v pomalem hrnci, prosim?

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 20 srpna 2019 - 17:40

Tak asi 8-12 hidin, případně přes noc.

Reply

Zanechte komentář