GAPS perník

by Jana Dell-Plotnárková

Přesně za týden touhle dobou už budeme na cestě na letiště a poletíme zase na celé léto do Čech. Děti už se nemůžou dočkat, já se taky moc těším, jen doufám, že nebude moc velká zima. Cesta domů z Maui je velmi dlouhá, letos už podruhé letíme přes Vancouver, je to nejkratší a vyhneme se šílenému letišti v L.A, kde se to nikdy neobejde bez několika hodinového čekání na imigračním. Ve Vancouveru je to hotové raz dva. Celkem budeme na cestě 24 hodin. No hrůza. Nejraději bych měla kouzelnou hůlku a mávnutím se přenesla do Čech. 

Ted v pátek nás ještě čeká oslava 6 narozenin našeho Lucy, tak bude slibovaný, pravý GAPS dort. Tedy jestli se mi povede! Teď mám pro vás ale jeden nejúžasnější recept na GAPS perník. Poprvé jsem ho pekla do Snídaňové kuchařky a jeho verzi najdete také v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Co je na něm skvělé, je že je technicky vzato vhodný již od 3-4 fáze úvodní diety, pokud potřebujete nutně třeba narozeninový dort a tolerujete veškeré suroviny. Tohle je záhladní recept, ale ve snídaňové kuchařce mám ještě verzi se strouhanými jablky, dá se přidat v podstatě všemožné ovoce, pokud nejste na GAPS tak i třeba kousky čokolády, nebo ho čokoládou polijte. Dají se z něj upéct i muffiny. No prostě je to velmi variabilní recept a je hlavně super jednoduchý. Uvidíte,

Včera jsem na webu pro vás vypsala termíny letošních GAPS workshopů, pokud na se na ně chystáte, je nejvyšší čas objednat. Praha je již z půlky vyprodaná, Brno má ještě mnoho místa. Potřebné informace najdete zde.

GAPS perník

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.4/5
( 7 voted )

Suroviny

  • 1 hrnek mandlového másla
  • 4 vejce
  • ½ lžičky jedlé sody
  • skořice, nebo perníkové koření dle chuti, můžete vynechat

Postup

Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte a vymažte formu asi 18x18 cm nebo kulatou o průměru 20 cm.

Do misky dejte ořechové máslo, mám vyzkoušené jak máslo z loupaných, tak neloupaných mandlí. Rodil bude jen v barvě perníku. Přidejte celá vejce, skořici, jedlou sodu a ručním mixérem mixujte, dokud nevznikne hladká hmota.

Do vzniklého těsta můžete vmíchat na kousky nakrájená jablka, hrušky, borůvky nebo jiné ovoce. Poté těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 20-25 minut.

Nechte vychladnout, než budete servírovat. Chutná skvěle s domácí zakysanou smetanou.

Korpus můžete po vychladnutí podélně rozkrojit a namazat domácím jablečným/hruškovým pyré. Případně použít rozmačkané maliny nebo jiné ovoce místo marmelády.

Skladujte v lednici

Mohlo by vás zajímat

9 komentářů

Jana Kolková 5 listopadu 2019 - 17:24

Výborné. Dělala jsem z lískooříškového másla s perníkovým kořením. Příště zkusím z vlašskooříškového.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 7 listopadu 2019 - 07:21

Super. Děkuju.

Reply
Marcela Pokorná 10 září 2020 - 17:35

Dělám opakovaně z mandlového másla a dnes jsem zkusila přidat i nastrouhanou cuketu a také výborné!

Reply
Jana Dell-Plotnárková 17 září 2020 - 14:12

Super, děkuju za zpětnou vazbu.

Reply
Lucie S. 15 dubna 2023 - 18:59

Dělala jsem z kešu másla, jedno vejce jsem nahradila menším banánem a přidala nakrájená jablíčka a je výborný. Jen jsem dělala v kulaté formě 18cm, tak jsem pekla 40 minut. Díky za recept. Dětem chutná 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 18 dubna 2023 - 18:04

Super díky za sdílení, třeba někomu pomůže.

Reply
bea 8 října 2020 - 07:14

úžasný recept, robila som z kešu masla, skvelo sa podaril. Chutný je aj z mrazáku.
Chcela som urobiť vlastné maslo z lieskovcov, ale podariala sa len múka. Asi to bude iná konzistencia, ale skúsim aj s nim napiecť…

Reply
silvia 5 září 2021 - 11:18

Dobrý deň, prosím, kde kúpim mandľové maslo alebo ako si ho urobím doma? Mohla by som sódu vymeniť za vínny kameň?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 5 září 2021 - 13:09

Ořechové máslo mají například v DM drogerii, nebo na mnoho e-shopech. Pokud jste na GAPS tak vinný kámen není povolen, pokud na GAPS nejste, pak je ok ho v receptu použít.

Reply

Zanechte komentář