GAPS bramboračka

by Jana Dell-Plotnárková

Předpokládám, že většinu z vás v názvu zarazí slovo brambora! A to je správně, na GAPS se přece brambory nejedí. Nicméně se dají krásně nahradit a rozdíl bude k nerozeznání. V tomto receptu jsem použila tuřín, skvěle funguje třeba i kedlubna.

Bramboračka byla moje oblíbená polévka celé dětství, a taky to byla moje první polévka, kterou jsem uměla uvařit. Moje maminka vždy vařila úžasné polévky a její bramboračka je prostě nejlepší. I když ji vždycky zahušťovala doma připravenou jíškou, tak byla prostě skvělá. 

Jediné, co mi v ní nechutnalo byly houby, ty jsem se naučila jíst až v dospělosti a stejně je jím jen někdy a některé. Takže jsem se jako dítě v její bramboračce vrtala, abych náhodou nesnědla kousek houby. Rodičům se to samozřejmě nelíbilo a nutili mě houby jíst, ale nešlo to. Byla to snad jediná věc (vlastně ještě rajčata), kterou jsem prostě nebyla schopna sníst. Jinak jsem vybíravá nebyla. Nejhorší byly ty čerstvé houby, nožičku jsme ještě zvládla ale klobouček ani náhodou. Kdo nemáte rád houby, tak pochopíte, ty kloboučky jsou prostě slizké.

Dnes když vařím z hub používám nejraději sušené houby, ty mi vůbec nevadí. Z čerstvých mi nevadí žampiony, shitake a jiné asijské houby. 

I když je na bramboračku mnoho různých receptů, tohle je takový rodinný recept, upravený pro GAPS. Mnoho lidí řekne, že bramboračka má obsahovat jen brambory a třeba trochu mléka, to je taková ta tradiční nakyselo. Tohle je taková farmářská bramboračka a v té mé verzi nesmí nikdy chybět kapusta, ať už klasická nebo růžičková. Kapusta v polévce je prostě nejlepší. Vím, že v současné době je moderní spíš kadeřávek, ale kapusta je u nás v Čechách velmi tradiční zelenina. Nejraději mám takovou tu krásnou tmavou, tady v receptu je ale zrovna ta světlá, tmavou neměli. 

No a nebyla by to GAPS polévka, kdyby tam místo vody nebyl vývar. To je jasné. Jaký druh vývaru použijete je na vás, já jsem zrovna tuhle dělala z kachního vývaru, který jsem připravila z kostry pečené kachny. 

Množství vývaru můžete upravit, já mám bramboračku ráda hodně hustou, ale pokud ji chcete trochu řidší, přidejte více vývaru. To je v tomto receptu velmi orientační.

Jak připravit vývar si přečtěte zde.

A proč je polévka fialová? Použila jsem fialovou, žlutou a oranžovou mrkev, takže má celá polévka nádech do fialova, protože ji ta fialová mrška obarvila. 

GAPS bramboračka

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 25 naběraček masového nebo kostního vývaru
  • 7-8 mrkví
  • 1střední tuřín
  • 1 malá brokolice
  • 1 menší až středně velká kapusta
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl, pepř
  • 1 lžička mletého nebo pokud máte rádi celého kmínu
  • čerstvá nasekaná nať na ozdobu

Postup

Nejprve si dejte do misky sušené houby a zalijte je vroucí vodou. Nechte stranou.

Oloupejte si mrkev, tuřín a zázvor a nakrájejte. Já jsem zvyklá krájet zeleninu do polévek na drobné kousky, ale pokud máte raději větší kusy, je to jedno.

Kapustu umyjte a nakrájejte na silnější nudle, brokolici rozporcujte na drobné kousky.

Do většího hrnce dejte vývar, přidejte nakrájenou mrkev, tuřín. Přidejte kmín a osolte a opepřete. Slijte vodu z hub a přidejte je to polévky.

Pomalu přiveďte k varu, poté přidejte kapustu, brokolici a zázvor. Snižte teplotu a nechte pomalu pod pokličkou probublávat.

Vařte asi 30 minut, dokud nebude zelenina dostatečně měkká.

Servírujte ozdobené čerstvou nebo sušenou natí.

Tento recept dělám nejčastěji z květáku, ale tentokrát jsem prostě měla jen brokolici. Takže pokud máte raději květák, můžete vyměnit nebo použít oboje. Místo tuřínu můžete použít brambory, pokud nejste na GAPS a tolerujete je bez problémů. Někdy přidávám ještě i nadrobno nakrájený česnek. Často také petržel nebo celer. Takže tento recept je opravdu velmi versatilní, můžete prostě použít zeleninu, kterou zrovna máte doma, nebo jakou máte rádi. Kapustu můžete nahradit kadeřávkem, nebo dokonce zelím. Můžete přidat na nudličky nakrájenou cibuli atd. Pokaždé tak bude polévka trochu jiná.

Mohlo by vás zajímat

3 komentářů

Simona 7 ledna 2021 - 14:17

Dobrý den, zaujal mě ten vývat z kostí pečené kachny. To upečete kachnu, maso sníte a z těch kostí co zbudou ještě uvaříte vývar?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 13 ledna 2021 - 11:39

Ano přesně tak, použijete celou obranou kostru, klidně i ostatní kosti, pokud nejsou ocucané a dáte vařit. Vývat má úžasnou chuť. Stejně tak můžete použít i kostru z pečeného kuřete, vepřová žebra atd.

Reply
Vepřové plátky na houbách – Jana Dell-Plotnarkova 7 února 2021 - 18:37

[…] polévky […]

Reply

Zanechte komentář