Vepřové plátky na houbách

by Jana Dell-Plotnárková

Z mých receptů už asi víte, že nejsem milovník hub. Jako dítě jsem je poctivě z každého jídla vyndala a v dospělosti jsme se je naučila tak trochu jíst. Spíše mi chutnají ty asijské houby v asijské kuchyni. A smaženici dodnes poctivě odmítám.

Moji rodiče jsou ale vášniví houbaři, maminka i když si v běžném živote neustále stěžuje na bolest nohou i zad, jakmile začne houbařská sezóna, tak veškerá bolest pomine. Celé dny může houbařit a do rána pak houby čistit, Něco dá do mrazáku, něco zavaří, něco usuší a zbytek rozdává. A i když už to nemá kam dávat, stejně musí znovu na houby. No já jediné, co si vezmu jsou ty sušené, ty mi jako jediné chutnají.  Stačí mi jich opravdu málo, protože z toho uvařím pár jídel. Nejčastěji je dávám do polévky jako je bramboračka, pak do vánoční zelňačky a nedávno jsem udělal tohle vepřové, a protože nám chutnalo, napsala si i recept. 

Vepřové plátky na houbách

Z mých receptů už asi víte, že nejsem milovník hub. Jako dítě jsem je poctivě z každého jídla vyndala a v dospělosti jsme se je naučila tak trochu jíst. Spíše mi chutnají ty… GAPS Vepřové plátky na houbách European Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 3 hrsti sušených hub
  • 2 lžíce sádla nebo ghí
  • ½ cibule nadrobno nakrájené
  • 1 lžičku celého kmínu
  • 500 gramů vepřové kotlety, nakrájené na plátky (měla jsem asi 7 kusů)
  • sůl, pepř
  • 6 naběraček vepřového vývaru
  • 2-3 bobkové listy
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 200 ml kokosového mléka

Postup

Předehřejte si troubu na 160 °C.

Sušené houby dejte do misky a zalijte je vroucí vodou. Nechte stranou.

Do hrnce (ideální je použít takový hrnec, který má pokličku a může se používat jak na sporáku, tak v troubě) dejte sádlo a nechte ho na sporáku pomalu rozehřát, přidejte cibuli a kmín, promíchejte a nechte pár minut osmahnout. Poté přidejte plátky masa a nechte asi 2 až 3minuty z každé strany zatáhnout a pak osolte a opepřete. Poté z hub slijte vodu a houby přidejte k masu. Maso posypte kurkumou, přidejte bobkový list a podlijte vývarem.

Hrnec dejte do předehřáté trouby a nechte zakryté pokličkou dusit asi 2 hodiny.

Pokud nemáte hrnec, který jde použít jak na sporáku, tak v troubě, přendejte vše opatrně do pečící misky s poličkou a dejte péct do trouby.

Po dvou hodinách přidejte do dušeného masa kokosové mléko, promíchejte, ochutnejte, zda je potřeba dosolit a případně opepřit a opět zakryté vraťte do trouby na dalších 20 minut.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář