GAPS Segedín

by Jana Dell-Plotnárková

Když jsme se potkali s mým mužem, jeho asi nejoblíbenější jídlo (když nepočítám kečup) byl tehdy segedín. Já byla v té době vegetarián a vařit jsem moc neuměla, a můj první, pokus dopadl dost špatně. Snažila jsem se ho uvařit z kuřecího masa, tak si to dovedete představit. Naštěstí moje maminka uměla segedín úplně skvělý, a tak mu ho vždy vařila ona. 

Já jsem se ho naučila vařit až na GAPS, a dělám na několik způsobů, jeden najdete třeba v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Recepty jsou podobné, ale přesto jiné. Oba vycházejí z receptu mé maminky. 

Tak snad bude chutnat tenhle segedín v trochu jiné verzi i vám.

GAPS Segedín

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla nebo ghí
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2-4 celé bobkové listy
  • 600 gramů vepřové kýty nebo krkovice
  • 6 lžic sladké papriky
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 3 hrnky kysaného zelí
  • 4 hrnky vývaru
  • 2 hrnky kokosového mléka

Postup

Do většího kastrolu dejte tuk a pomalu zahřejte. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a přidejte ji spolu s kmínem na rozehřátý tuk, promíchejte a nechce pomalu restovat.

Maso nakrájejte na menší kousky, nebo jak jste zvyklí, já krájím celkem nadrobno, máme to tak rádi. Pokud necháte kusy masa vetší, bude delší i doba vaření.

Nakrájené maso přidejte k cibuli, osolte, opepřete a posypte paprikou, kurkumou a pořádně promíchejte. Maso za občasného míchání nechte restovat asi 10 minut. Chcete, aby se maso zatáhlo, pustilo šťávu a chytlo chuť koření

Poté přidejte k masu zelí, promíchejte a zalijte vývarem, znovu promíchejte, přiklopte a nechte pomalu dusit asi 30 minut.

Až bude maso měkké, dosolte případně opepřete dle chuti a podlijte kokosovým mlékem. Promíchejte a nechte opět pod pokličkou ještě asi 10 až 15 minut dusit.

Servírujte ozdobené domácí kysanou smetanou, nebo trochou papriky.

My doma jíme guláš samotný, bez přílohy. Můžete si k němu ale udělat třeba pečenou zeleninu nebo nějaké GAPS pečivo.

Pokud nejste na GAPS a tolerujete mléčné výrobky, můžete místo kokosového mléka použít kvalitní plnotučnou smetanu. Případně přidejte dva hrnky vývaru a kokosové mléko úplně vynechte.  I tak bude guláš výborný.

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Jana 17 května 2021 - 06:16

Výborný…ta kurkuma tomu dodává speciální chuť. Budu přidávat pokaždé.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 května 2021 - 09:30

To jsem ráda!

Reply
Míša 5 ledna 2022 - 14:52

Na chuť fajn, ale měla jsem to hrozně vodové. Čekala jsem, že to kokosové mléko více/aspoň trochu zahustí. Ale nic. Kazilo to celkový dojem.

Reply
Jana Dell-Plotnárková 16 ledna 2022 - 17:05

Ono tady hodně záleží na tom jaké mléko se použije. Pokud je guláš již dost vodový, je určitě dobré nejprve zredukovat, případně odebrat trochu tekutiny. Já spiš než na zahuštění používám to mléko na rozředění.

Reply

Zanechte komentář