GAPS Segedín

by Jana Dell-Plotnárková

Když jsme se potkali s mým mužem, jeho asi nejoblíbenější jídlo (když nepočítám kečup) byl tehdy segedín. Já byla v té době vegetarián a vařit jsem moc neuměla, a můj první, pokus dopadl dost špatně. Snažila jsem se ho uvařit z kuřecího masa, tak si to dovedete představit. Naštěstí moje maminka uměla segedín úplně skvělý, a tak mu ho vždy vařila ona. 

Já jsem se ho naučila vařit až na GAPS, a dělám na několik způsobů, jeden najdete třeba v Cukrfree kuchařce pro malé i velké. Recepty jsou podobné, ale přesto jiné. Oba vycházejí z receptu mé maminky. 

Tak snad bude chutnat tenhle segedín v trochu jiné verzi i vám.

GAPS Segedín

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla nebo ghí
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2-4 celé bobkové listy
  • 600 gramů vepřové kýty nebo krkovice
  • 6 lžic sladké papriky
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 3 hrnky kysaného zelí
  • 4 hrnky vývaru
  • 2 hrnky kokosového mléka

Postup

Do většího kastrolu dejte tuk a pomalu zahřejte. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a přidejte ji spolu s kmínem na rozehřátý tuk, promíchejte a nechce pomalu restovat.

Maso nakrájejte na menší kousky, nebo jak jste zvyklí, já krájím celkem nadrobno, máme to tak rádi. Pokud necháte kusy masa vetší, bude delší i doba vaření.

Nakrájené maso přidejte k cibuli, osolte, opepřete a posypte paprikou, kurkumou a pořádně promíchejte. Maso za občasného míchání nechte restovat asi 10 minut. Chcete, aby se maso zatáhlo, pustilo šťávu a chytlo chuť koření

Poté přidejte k masu zelí, promíchejte a zalijte vývarem, znovu promíchejte, přiklopte a nechte pomalu dusit asi 30 minut.

Až bude maso měkké, dosolte případně opepřete dle chuti a podlijte kokosovým mlékem. Promíchejte a nechte opět pod pokličkou ještě asi 10 až 15 minut dusit.

Servírujte ozdobené domácí kysanou smetanou, nebo trochou papriky.

My doma jíme guláš samotný, bez přílohy. Můžete si k němu ale udělat třeba pečenou zeleninu nebo nějaké GAPS pečivo.

Pokud nejste na GAPS a tolerujete mléčné výrobky, můžete místo kokosového mléka použít kvalitní plnotučnou smetanu. Případně přidejte dva hrnky vývaru a kokosové mléko úplně vynechte.  I tak bude guláš výborný.

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Profilový obrázek
Jana 17 května 2021 - 06:16

Výborný…ta kurkuma tomu dodává speciální chuť. Budu přidávat pokaždé.

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 20 května 2021 - 09:30

To jsem ráda!

Reply

Zanechte komentář