Kapustová polévka s mletým masem

by Jana Dell-Plotnárková

I když už je tady jaro, tak u nás doma se stále vaří polévky. My je jíme totiž i v létě. A je pravda, že jaro je to jen když se koukáte ven z okna, venku je pořád slušní zima.

O víkendu jsme měli kachnu, a tak jsem z ní přes noc udělala vývar. Jak na vývar z pečené kachny se dozvíte v článku o vývarech zde

Většinu března jsme byli nemocní, a myslím, že i kvůli ošklivému počasí a celkově té náladě z lockdownu, se nám nemoc nějak vlekla, a trvalo dva týdny, než jsem přestala být unavená. Hodně jsme odpočívali, jedli vývary, doplňovali zinek, hořčík, olej z tresčích jater, vitamín C, a játra v kapslích. K tomu výtažek z listu olivovníku a když to šlo tak čerstvý vzduch. A tento týden je (tedy mě určitě) konečně mnohem lépe. Což potvrzuje i to, že jsme se včera pustila do úklidu a dnes opět do psaní a focení receptů. 

Tahle polévka, je tak sytá, že druhý chod nebudete potřebovat. Není nijak složitá. A je velmi verzatilní. Není důvod se držet pevně receptu. Zeleninu můžete klidně obměňovat podle toho co doma máte. 

Je také vhodná do pomalého hrnce, pokud ji chcete dělat třeba přes noc. Podobný recept na polévku z pomalého hrnce najdete v kuchařce Cukrfree pro malé i velké. 

Polévku si také můžete upravit tak, aby byla vhodná již od druhé fáze úvodní diety. V takovém případě musíte vynechat rajčata a špenát. A přidat jinou kořenovou zeleninu, a nakonec místo špenátu malé množství bylinek. U zeli nebo kapusty je nutné opravdu poctivě vykrájet košťály a veškerá zelenina musí být dokonale uvařená. V případě, že jste ve druhé fázi, vynechte také první krok receptu, kdy maso osmahnete na sádle. Místo toho použijte navíc jednu naběračku vývaru a maso s cibulí v něm povařte, poté můžete postupovat dále dle receptu. Ve druhé fázi také musíte použít masový vývar, ne vývar z pečeného masa.

Kapustová polévka s mletým masem

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.4/5
( 5 voted )

Suroviny

  • 1 lžíce sádla (vepřové, kachní, husí) nebo ghí
  • 1 cibule
  • 500 gramů mletého masa (použila jsem krůtí)
  • 1 lžička celého nebo mletého kmínu
  • 1 lžička sladké červené papriky
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 menší červená řepa
  • 4 mrkve
  • 1 malá hlávka kapusty (nebo zelí, případně obojí)
  • 4 rajčata
  • 6-7 hrnků vývaru
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, koriandr atd.)

Postup

Připravte si větší hrnec a dejte do něj tuk. Tuk pomalu zahřejte a přidejte oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli a kmín. Nechte pár minut pomalu restovat, poté přidejte mleté maso, osolte a přidejte papriku. Za častého míchání nechce maso pomalu restovat, dokud nebude zatažené. To trvá přibližně 10-15 minut.

Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte řepu, mrkev a zázvor. Nakrájejte na stejně velké kousky, zázvor můžete nakrájet nadrobno, případně nastrouhat. Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kousky.

Až bude maso zatažené, přidejte do hrnce zeleninu. Promíchejte, osolte, pokud je potřeba. A nechte dále restovat. V případě potřeby, můžete podlít jedním hrnkem vývaru, ale já jsem nemusela. Z kapusty (nebo zelí) vykrájíte košťály a poté nakrájejte na silnější nudle a přidejte do hrnce. Promíchejte a podlijte vývarem. Na hrnec zakryjte pokličkou a nechte pomalu vařit asi 35-45 minut. Občas promíchejte.

Až bude zelenina měkká, přidejte špenát, promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut.

 

Servírujte posypané čerstvými bylinkami, případně můžete přidat lžící zakysané smetany.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář