GAPS koláčky

by Jana Dell-Plotnárková

Jednou za čas máme doma chuť na něco sladkého, nebo prostě něco na zub. Vymyslet něco nového není jednoduché, receptů na sušenky a jiné dobroty už mám na obou webech tolik, že stejně pak upeču něco, co už známe. No jenže já jsem se pustila do pečení a neměla jsem vajíčka.

A víte, co šlo to bez nich. Z tohoto receptu mám velkou radost. Je totiž tak versatilní, že se dá použít na několik způsobů.

Takže funguje bez vejce, jen je nutné nechat sušenky úplně vychladnout, než s nimi budete hýbat, horké jsou hrozně křehké. Chuťově super, jen jsou trochu suché, záleží, jak je máte rádi. Když je ozdobíte jablíčky, tak to nevadí.

Recept funguje i s jedním vejcem, sušenky jsou pak pevnější, křupavější.

Vyzkoušené mám s mandlovým máslem, to jsou pak více sladké, nebo tahini (sezamové máslo) a ty mají pak výraznější chuť.

Můžete je nechat čisté, jen jako sušenky, namočit do čokolády. Nebo ozdobit jako svatební koláčky. Vyzkoušela jsem s jablky, mákem, mákem a domácím sýrem, ořechy.

Tak se těším, co bude chutnat nejvíc vám.

GAPS koláčky

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.7/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 2 hrnky mletých, loupaných mandlí (mandlová mouka)
  • ¾ hrnku mandlového másla nebo tahini
  • Špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce (funguje i bez něj, takže se může vynechat)
  • na ozdobu strouhané jablko, mletý mák smíchaný s domácím sýrem, ořechové máslo apod.

Postup

Předehřejte troubu na 175 °C, připravte si plech a pomažte ho tukem.

Do misky dejte mleté ořechy a mandlové máslo nebo tahini, sůl a vanilkový extrakt. Promáchejte a přidejte vejce, pokud používáte.

Rukama vypracujte těsto, a z něj tvořte malé koláčky/sušenky a pokládejte na plech. Zdobte strouhanými jablky, mákem s domácím sýrem nebo ořechy.

 Dejte péct na 12-15 minut. Nechte pořádně vychladnout. Sušenky jsou relativně křehké, když jsou teplé, speciálně pokud zvolíte verzi bez vajec.

Po vychladnutí skladujte v lednici.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář