GAPS perníčky

by Jana Dell-Plotnárková

Tenhle recept byl jedním z prvních receptů, který se objevil na živé kultuře. Recept, který každoročně připravovala moje dcera. Pak jsem na něj na pár let zapomněla a letos ho našla a upekla znovu. Stále skvěle funguje, a tak se musím podělit. Velmi tradiční GAPS recept a je skvělé, že je bez vajec. S těstem se skvěle pracuje, dokážou tedy vykrajovat i děti, což se nedá říct o velkém množství těchto alternativních receptů. Tyhle perníčky jsou chuťově výborné, nejsou tvrdé, naopak takové žvýkavé.

My je většinou nijak nezdobíme, proto jsem je letos upekla do skvělých formiček z Tchiba, takže mají krásný vánočné motiv. Nebojte tady na Havaji Tchibo nemáme, ale dostala jsem je jako dárek, když přiletěl synovec s neteří.

Pár kousků jsem na zkoušku ozdobila kokosovým máslem smíchaným s kokosovým olejem.

GAPS perníčky

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.7/5
( 3 voted )

Suroviny

  • 2 hrnky mletých mandlí (asi 200 gramů)
  • 3 lžíce kokosového oleje (tekutého)
  • 2 lžíce medu
  • 2 vrchovaté lžíce mletého, sušeného zázvoru
  • ½ lžíce mleté skořice
  • ¼ mletého hřebíčku
  • 2 vrchovaté lžíce datlové pasty
  • ½ lžičky jedlé sody (můžete vynechat)
  • špetka soli

Postup

Nejdříve si musíte vyrobit datlovou pastu. Potřebujete asi 100 gramů sušených datlí. Dejte datle do misky a zalijte horkou vodou. Nechte změknout asi hodinu, ale klidně i přes noc.

Slijte vodu a schovejte si ji stranou. Datle dejte do mixéru a umixujte do hladké pasty. Pokud je moc hutná, přilejte trochu vody, která zbyla po namočeni. Pasta by neměla být ani hustá, ani moc tekutá.

Připravte si malý kastrůlek, nalijete do něj med, přidejte datlovou pastu a koření.  Dejte na sporák a zapněte jen na velmi nízkou teplotu, aby se vám med nespálil. Za stálého mícháni, když vám to začne na stranách probublávat, přidejte jedlou sodu, která vám pěkně vybublá. Vše pořádně promíchejte a sundejte ze sporáku. 

Přilejte olej, promíchejte, a nakonec vmíchejte ořechovou mouku. Udělá se vám taková velká lepkavá koule. Rukama těsto vypracujte, aby se pořádně spojilo, opatrně, bude stále trochu teplé, zabalte do pečícího papíru a dejte asi na hodinu do lednice. (opět můžete nechat i přes noc) 

Předehřejte troubu na 175 °C, připravte si plech a vymažte ho tukem. 

Vychladlé těsto rozdělte na čtyři části a postupně vyválejte mezi dvěma pečicími papíry a pak vykrajujte.  

Vykrojené perníčky opatrně pokládejte na připravený plech. Dejte péct na 10-12 minut. Nechte opravdu poradně vychladnout, než s nimi budete hýbat. 

Skladujte v lednici 

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Andrea 16 prosince 2021 - 20:39

Dobrý den, můžu prosím použít mandlovou mouku?děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 prosince 2021 - 18:19

Ano pokud nebude odtučněná, ta by nefungovala.

Reply
Tereza 7 ledna 2023 - 12:30

Dobry den, pernicky jsou vyborne, jen na nas mozna trochu moc sladke.. sel by pripadne vynechat med? Bude fungovat testo i tak nebo bude potreba dat treba misto neho vajicko?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 7 ledna 2023 - 18:10

Ano jsou trochu sladší než zbytek mého pečiva a sušenek. Určitě můžete zkusit použít medu méně, jen je potřeb asi s těstem pohrát aby stále drželo pohromadě.

Reply

Zanechte komentář