Bezvaječné GAPS muffiny

by Jana Dell-Plotnárková

Překlad GAPS knihy se pomalu blíží ke konci, tedy překlad už je hotov od listopadu. Teď už se dva měsíce se snažím s pomocí Pavlíny, která je odborným garantem knihy upravit text tak, aby dával smysl. O víkendu odešly 2/3 knihy na redakční úpravy a do konce týdne půjde zbytek. A my s Pavlínou si na chvíli odpočineme od neustálého čtení. Než to budeme po korekturách číst snad už naposled!

Když jsem překládala recepty, tak jsem jeden rovnou vyzkoušela a jak je mým zvykem lehce upravila. Konečně mám čas vám ho sepsat a podělit se.

Intolerance na vejce je jedna ze dvou nejčastějších alergií u dětí. Ta druhá nejčastější je mléko (mléčná bílkovina). Velká většina lidí alergických na vejce většinou reaguje na vaječný bílek, najdou se ale samozřejmě i lidé kterým naopak vadí žloutek a nevadí bílek. A existuje i skupina lidí kteří jsou alergičtí na bílek i žloutek. Intolerance na vejce jsou ještě častější než pravé alergie (IgE alergie) a mohou být velmi nepříjemné.

Mnoho lidí tedy drží GAPS dietu bez vajec, pokud se jim z důvodů pravé alergie nepodaří zařadit ve 2. fázi úvodní diety. Někdy se nepodaří zařadit na poprvé a musí se počkat na určité zahojení/zacelení střeva, než se podaří bez přehnaných reakcí vejce tolerovat. Každý je prostě jiný.

Pečení bez použití vajec je složité i s klasickou moukou, když se ale používají jen mleté ořechy, je to ještě mnohem složitější.

Jak tedy v GAPS receptech nahradit vejce? Nejčastěji se používá dýňové pyré, rozmačkaný banán, jablečné, hruškové pyré anebo třeba kvalitní hovězí želatina rozpuštěná v troše teplé vody. Případně kombinace těchto surovin. Což je i případ tohoto receptu.

Recepty bez vajec nikdy nebudou tak nadýchané jako klasické. A budou spíše hutnější až lepivé. Ale chuťově určitě uspokojí.

Bezvaječné GAPS muffiny

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2 hrnky aktivovaných kešu ořechů
  • 2 střední banány nebo ½ hrnku dýňového pyré
  • 4 lžíce hovězí želatiny od krav pasených na trávě
  • 4-8 lžic másla, ghí nebo kokosového oleje
  • ½ hrnku horké (ne vroucí) vody

Postup

Připravte si formu na muffiny, vymažte dostatečně tukem, případně použijte papírové muffiny. Předehřejte troubu na 170°C.

Namelte si najemno předem aktivované kešu ořechy, nevadí, když bude občas nějaký kousek ořechu větší.

Připravte si pyré z dýně, což je jen pečená dýně rozmixovaná na pyré, nebo rozmačkejte vidličkou banány.

V horké vodě rozpusťte pomalu želatinu. Poté smíchejte všechny suroviny dohromady dokud vám nevznikne hladké těsto. Můžete použít ruční mixér.

Připraveným těstem naplňte formičky na muffiny asi tak do ¾ a dejte péct na 15-20 minut.

Do těsta můžete vmíchat také čerstvé nebo mražené borůvky, maliny, kusy ořechů, semínek atd.

 Takto připravené muffiny jsou vhodné již od 4 fáze úvodní diety, tedy v případě, že použijete dýňové pyré, ne banán.

Kešu ořechy můžete nahradit i jinými ořechy.

Skladujte v lednici

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Zanechte komentář