AVOKÁDOVÉ MUFFINY

by Jana Dell-Plotnárková

Kdo mě zná, ví že téměř nikdy nepeču podle receptu a už vůbec ne podle kuchařek, ani podle těch vlastních.  I když recept otevřu, tak stejně něco musím udělat jinak.

Nedávno jsem si po dlouhé době prohlížela Snídaně trochu jinak a narazila na recept na avokádové muffiny, kde je použita kokosová mouka. A protože jsem je od té doby, co kuchařka vyšla nedělala, měla jsem doma hodně avokáda tak jsem se rozhodla, že je upeču. No, a tak jsem se do toho pustila. Když došlo na to, že mám přidat kokosovou mouku, zjistila jsem, že je otevřená a v ní si vesele lebedí šváb!! Jen takový malinký, první, kterého jsem tady na Maui potkala. Tak jsem mouku vyhodila a celou skříň vyklidila. Ten křik u toho byste měli slyšet :-))))

A nakonec jsem musela přemýšlet, jak tedy dodělám už připravené muffiny. Víc kokosové mouky jsem doma neměla, a tak mi nezbývalo, než improvizovat a použít mouku mandlovou.

No, a nakonec se podařilo a recept je stejně dobrý jako ten originální, ale v podstatě chutná úplně jinak.

A tak jsem ho pro vás nafotila a tady máte recept. V receptu jsem nepoužila žádný med ani jiné sladidlo, protože ho připravuji na akci 21 dni bez cukru, pokud ale chcete dosladit, můžete použít trochu medu, nebo případně použít jedno nastrouhané jablko, ze kterého je ale nutné vymačkat šťávu, než budete do těsta přidávat.

Stejnou verzi najdete také v Cukrfree kuchřce pro malé i velké na straně 234 jako Mrkvový dort. Jeden recept a tolik variací, není to skvělé?

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • 1 střední mrkev, nadrobno nastrouhanou
  • ½ hodně zralého avokáda
  • šťávu z jednoho citronu nebo limety
  • 3 celá vejce
  • 2 hrnky mletých ořechů (použila jsem mandle)
  • ¼ lžičky jedlé sody

Postup

Připravte si misku a dejte do ní nastrouhanou mrkev, přidejte avokádo a rozmačkejte ho a promíchejte s mrkví. Polijte šťávou z citronu nebo limety. Znovu promíchejte. Vejce vidličkou vyšlehejte a nalijte na směs mrkve a avokáda. Přidejte mleté ořechy a jedlou sodu, promíchejte opatrně aby se těsto spojilo.

Připravte si 6-8 formiček na muffiny a naplňte je lžící asi 1,5 cm od horního kraje.

Dejte péct do trouby na 170 °C na 20-25 minut.

Nechte vychladnout, než budete jíst.

Mohlo by vás zajímat

3 komentářů

GAPS sušenky bez ořechů – Jana Dell-Plotnarkova 16 srpna 2018 - 22:59

[…] problém, že si člověk nemůže upéct žádnou dobrotu v podobě sušenek, GAPS chleba nebo muffinu. Pro ty z vás, co nemůžete ořechy, ale tolerujete semínka jsou určeny tyto sušenky. Jsou […]

Reply
Eva 17 září 2018 - 10:01

Dobrý den, 2 hrnky mletých ořechů, je asi kolik gramů….?

Reply
Jana Dell-Plotnárková 18 září 2018 - 22:20

Jeden hrnek je 240 ml.

Reply

Zanechte komentář