Citronová polévka s kuřecím masem

by Jana Dell-Plotnárková

Tuhle polévku jsem jedla asi před 15 lety v jedné italské restauraci. Hrozně mi chutnala. Měla v sobě klasickou rýži, ale ta chuť byla skvělá. Jen jsem nevěděla, jak se udělá ta krémovitost, až jsem podobnou polévku našla v italské kuchařce a pustila se do experimentu.

Málem nám nestačila tahle porce, druhý den jsem musela udělat znovu. A co je skvělé, je že je vhodná již od 2 fáze úvodní diety, po zavedení žloutků.

Momentálně moje nejoblíbenější polévka.

Citronová polévka s kuřecím masem

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 2 lžíce sádla nebo ghí
  • 3 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
  • 2-3 hrnky syrové květákové rýže, tedy strouhaného květáku
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 hrnek vařeného kuřecího masa z vývaru nebo pečeného kuřete
  • plátky citronu a petrželová nebo jiná nať na ozdobu

Postup

Do hrnce dejte sádlo nebo ghí, zahřejte a přidejte nakrájený česnek, osmahněte a poté přidejte nastrouhaný květák, promíchejte, osolte a opepřete dle chuti a nechte za občasného míchání restovat asi 3 minuty.

Zalijte vývarem a promíchejte a nechte pod pokličkou vařit, dokud nebude květák skoro měkký, tak asi 20 minut.

Až bude květák měkký, přidejte nakrájené nebo natrhané kuřecí maso a nechte pár minut prohřát.

Mezitím si připravte žloutky a vyšlehejte je s citronovou šťávou. Do malé misky si nalijte naběračku vývaru a do ní za stálého mícháni nalijte pomalu vyšlehané žloutky s citronem.  Nechcete, aby se vám vajíčko srazilo.

Sundejte polévku ze sporáku a opatrně do ní nalejte, opět za stálého míchání směs vejce, vývaru a citronu. Promíchejte a nechte pár minut polévku odstát.

Nesmíte polévku přivést znovu k varu, ani když ji budete ohřívat, jinak se vejce srazí. Na chuti to neubere, je to spíš estetický dojem.

Ozdobte citronem a čerstvou natí.

Mohlo by vás zajímat

2 komentářů

Profilový obrázek
Kristiana 28 října 2018 - 14:54

Dobrý den, rádi bychom si udělali tento recept – vypadá skvostně! Akorát jsem trošku zmatená, píšete, že tato polévka je vhodná od 2.fáze GAPS (ve které zrovna s přítelem jsme) ale polévka začínám smažením, což je ale ve druhé fázi tále zakázano… nebo se tento „zákaz“ týká pouze masa? Děkuji! Kristiána

Reply
Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková 29 října 2018 - 21:42

Díky za komnetář, ano je možné již od druhé fáze, jen se smažení vynechá. Dopíšu do receptu.

Reply

Zanechte komentář