Špagetová dýně s vejcem

by Jana Dell-Plotnárková

Když jsem hledala fotky k vodnímu kefíru, našla jsem také několik fotek a zjistila, že k nim mám recepty (napsané v mém sešitku) a nemám je na webu. Tak to musím napravit!

Špagetová dýně je jedna z mých nejoblíbenějších dýní, takže ji doma máme velmi často. Na Maui byla k dostání celoročně. A teď si ji užíváme i tady. Příští rok si ji chceme vypěstovat na naší nové zahrádce, kterou právě budujeme. 

Tady si pomalu zvykám, na sezónnost zeleniny. Ovoce mi ani tak nevadí, přes zimu si na něj ani nevzpomenu, maximálně si dám jablko, jablečné pyré a občas ráda i pomeranč.Letní ovoce jsem zamrazila na zimu, nejvíc máme asi švestek, tak se těším, až z nich budu péct. Třeba ty makové muffiny. Už jste je zkoušeli? 

Postup na přípravu špagetové dýně už mám na blogu dlouho a taky tam najdete několik různých receptů jako jsou placičky, míchané mleté maso, bramboráky a teď je tady tahle zapečená verze s vejcem, která se hodí jako vydatná snídaně, ale určitě by zasytila i na oběd.

Já jen doufám, že ty moje rok staré zápisky s recepty jsou úplné. A bude to fungovat. Protože si to píšu tak napůl, jsou to recepty, které jsme v tu dobu dělala dost často, ale teď už pár měsíců ne. No a já všechno dělám od oka. 

Ale tenhle recept vypadá, že by fungovat měl!

Špagetová dýně s vejcem

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 2 voted )

Suroviny

  • ¼ lžíce sádla
  • ¼ až ½ cibule nadrobno nakrájené
  • maso z vývaru, stačí jen trochu
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
  • hrst špenátu
  • sůl, pepř
  • 1 hrnek pečené dužiny ze špagetové dýně
  • 2 vejce

Postup

Špagetovou dýni potřebujete mít předem upečenou.

Na tento recept potřebujete pánvičku, která jde ideálně použít i na plotnu i do trouby. Pokud takovou nemáte, nevadí, první část připravte na pánvičce na plotně a potom přesuňte do malé pečící misky a dejte do trouby.

Na pánvičku dejte rozehřát sádlo, přidejte cibuli, česnek a nechte pár minut opékat, pak přidejte maso a špenátové listy, obalte je v sádle nechce dalších pár minut restovat, dokud nebude špenát měkký. Přidejte špagetovou dýni, osolte, opepřete a promíchejte.

Pár minut prohřejte a poté navrch klepněte dvě vajíčka a dejte na 15-20 minut zapéct do trouby.

Posypte čerstvou natí a servírujte s domácí majonézou a/nebo fermentovanou zeleninou.

Tato porce je velmi vydatná, takže když přidáte jedno/dvě vejce navíc můžete nakrmit i dva lidi. Případně můžete ubrat množství špagetové dýně, pokud je na vás porce moc velká.

Pokud tolerujete mléčné výrobky, můžete také zapéct se sýrem.

 

 

Mohlo by vás zajímat

4 komentářů

Jana 17 května 2021 - 06:17

Tento recept mi nepřipadal nějak zajímavý, dlouho jsem o něm uvažovala…ale byla to chyba. Je vynikající. Bude další stálicí u nás doma 🙂

Reply
Jana Dell-Plotnárková 20 května 2021 - 09:30

Super, to jsem ráda. někdy si říkám, že tyhle jednoduché recepty ani nebudu psát, ale překvapivě právě ty obyčejné takhle překvapí.

Reply
Blanka 23 září 2022 - 06:47

Jani dalo by se zařadit ve 2. Fázi úvodní diety? Děkuji

Reply
Jana Dell-Plotnárková 23 září 2022 - 17:01

nedalo, tak se jen vaří nebo dusí.

Reply

Zanechte komentář