Pečená polévka.

by Jana Dell-Plotnárková

Připravuji letos již druhou výzvu 21 dní bez cukru, a tak ladím další a další recepty. K tomu je skoro podzim a k podzimu, aspoň tedy u nás, prostě patří polévky. Polévky jsou u nás i během léta téměř na denním pořádku. I když nejčastěji vařím polévku typu, co dům dá, a mám je tak nejraději, občas sepíšu recept a podělím se, protože na GAPS není inspirace nikdy dost. Polévka z pečené zeleniny je možná pracnější na přípravu, nicméně ta chuť za to prostě stojí. Pečená zelenina dodá polévce velice výraznou chuť použité zeleniny. Tato polévka tedy splňuje podmínky plné GAPS diety, ale nezoufejte, pokud jste na úvodní dietě, stačí zeleninu ve vývaru uvařit, místo pečení a můžete stejnou polévku konzumovat už a úvodní dietě. Tam také vynecháte kokosové mléko, to nahradíte stejným množstvím vývaru. Stejně pak v případě, že kokosové mléko netolerujete. Polévka bude stejně, no dobrá možná jen o malinko méně, chutná. Ale za zkoušku to jednoznačně stojí.

Vytisknout
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Suroviny

  • 16 středně velkých mrkví
  • 4 větší petržele
  • 1 červená cibule
  • ½ cibule
  • 8 lžic tekutého sádla
  • sůl
  • 6-8 hrnků kuřecího vývaru, záleží, jak chcete mít polévku hustou/vodnatou
  • 2 hrnky kokosového mléka
  • 1 lžička kmínu
  • asi 1 cm čerstvého zázvoru
  • bylinky na ozdobu

Postup

Předehřejte troubu na 175°C, připravte si velký plech.

Mrkev, petržel a cibuli oloupejte a nakrájejte na větší přibližně stejné kusy. Dejte do velké mísy a zalijte sádlem. Vše promíchejte, aby se každý kus zeleniny obalil aspoň trochu tukem a poté dejte na připravený plech péct na asi 60 minut.

Až bude zelenina pečená, dejte do většího hrnce 2 lžíce sádla a půlku najemno nasekané cibule, lžičku kmínu a nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný zázvor. Pár minut osmahněte a poté přidejte pečenou zeleninu, promíchejte a podlijte vývarem a kokosovým mlékem. Osolte dle chuti, a nechte přivést k varu. Povařte pár minut a poté tyčovým mixérem rozmixujte do krémové polévky.

 

Servírujte s čerstvou natí, případně lžící domácí kysané smetany, nebo kokosové smetany.

Mohlo by vás zajímat

1 komentář

Pečená zimní zelenina – Jana Dell-Plotnarkova 29 září 2018 - 03:18

[…] z něj také připravit polévku podle tohoto receptu. Tak totiž vzniknul. Pekla jsem zeleninu na polévku a vypadala tak úžasně, že jsem to pro vás napsala i jako samostatný recept. Protože […]

Reply

Zanechte komentář